16.11 - Chișinău: Dezbateri în Parlament asupra introducerii studiului religiei în școli

Parlamentul a respins inițiativa grupului parlamentar creștin-democrat privind introducerea religiei în școală ca obiect de studiu în învățământul de stat.



16 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Dezbateri în Parlament asupra studiului religiei în școli.

Ședința în plen de astăzi a Parlamentului a devenit scena unor dezbateri aprinse asupra inițiativei creștin-democraților privind studierea religiei în școli, așa cum puteți afla de la Sergiu Praporșcic.

Parlamentul a respins astăzi prin votul deputaților comuniști și al celor din Alianța ,,Braghiș”, inițiativa grupului parlamentar creștin-democrat privind introducerea religiei în școală ca obiect de studiu în învățământul de stat. Potrivit proiectului de modificare a Legii învățământului, înaintat de creștin-democrați, la orele de religie urmau să participe elevii, părinții sau tutorii cărora sunt de acord care sunt de acord să studieze religia. Elevii și studenții care au atins vârsta de 16 ani vor putea decide singuri dacă vor sau nu să studieze religia. Deputatul creștin-democrat, Riorica Patereu, a prezentat de la tribuna Legislativului argumentele autorilor în susținerea introducerii religiei în școală.

Riorita Patereu: ,,Fiind preocupați de sănătatea morală a societății și conștienți fiind de faptul că așa cum o demonstrează statisticile mai vechi și mai recente, rata criminalității și a delicvenței, inclusiv juvenile este direct proporțională cu gradul de instruire moral-religioasă. Considerăm imperios necesar să urmăm practica majorității țărilor europene acceptând religia ca obiect de studiu în școală. Acest fapt ar corespunde aspirațiilor celei mai mari părți a populației Republicii Moldova și ar oferi un cadrul legal pentru practica deja existentă în acest sens în câteva zeci de școli.”

Deputații comuniști s-au pronunțat împotriva adoptării proiectului de lege, aducând mai multe motive. Alexandru Jdanov a declarat că amendamentul creștin-democraților este copiat din legislația României.

Alexandru Jdanov: ,,Cine a făcut această lege și nu vă pare că e copiată cuvânt în cuvânt din legea României? Eu gândesc că nu sunteți corect în privința asta. Dacă copiați toate legile din România păi noi nu le putem primi aici.”

Deputatul comunist, Ion Filimon: ,,În toate satele Republicii practic sunt biserici. Biserici unde într-adevăr fiecare copil, care este creștin în primul rând are dreptul împreună cu părinții să se ducă la biserică, unde cu evlavie, cu pietate trebuie într-adevăr să cinstească acele lucruri sfinte. Din ce considerente Dumneavoastră, ca creștini ieșiți să faceți acele lucruri sfinte în locuri, eu știu…; școala este școală. Trebuie să recunoaștem că nu este cel mai bun loc de a educa din punct de vedere spiritual, religios copilul Dumneavoastră sau al meu. Acolo, unde nu-s nici acele atribute, nici acele icoane care socotiți Dumneavoastră că sunt necesare pentru a educa din punct de vedere religios.”

Și Comisia parlamentară pentru cultură, știință și învățământ dominată de comuniști s-a pronunțat împotriva introducerii religiei în școală ca obiect de studiu.

Iată ce a declarat președintele Comisiei, deputatul comunist Vladimir Dragomir: ,,Legislația în vigoare ne permite ca să se predea religia în școală. Este altceva că în școli astăzi nu se predă religia din cauza că nu sunt specialiști, care să predea acest obiect, mai ales în clasele primare.”
În final vom menționa că Legea învățământului în redacția actuală prevede studierea în școli a disciplinei educația moral-spirituală, care este un obiect de studiu obligatoriu în învățământul primar, iar în învățământul secundar și superior se studiază facultativ. În baza acestor prevederi ale Legii învățământului, în câteva zeci de școli se studiază în prezent religia.

Din Chișinău, Sergiu Praporșcic, Radio Europa Liberă.