E greu să faci democraţie pe stomacul gol (V. Ciobanu/Adevărul)

Cine ia în serios candidatura Greceanîi ? (Jurnal de Chișinău).




Trăim într-o ţară de faţadă nobilă, democratică şi europeană, scrie Vitalie Ciobanu în Adevărul. În spatele faţadei însă, excavatoarele muncesc de zor. El scrie că potrivit ultimului barometru de opinie publică moldovenii vor înapoi în Uniunea Sovietică. Aşadar, relaxarea regimului politic şi explozia mediatică nu sunt neapărat percepute ca evoluții pozitive, ci ca semne ale haosului şi anarhiei. Or, scrie Vitalie Ciobanu, e greu sa faci democraţie pe stomacul gol. Uneori am impresia ca nimeni şi nimic nu poate opri lunecarea Moldovei spre dezastru. Cine a avut să-şi ia lumea în cap – s-a dus, cei care au rămas, înnebunesc, încheie autorul.

Vsevolod Ciornei scrie în Săptămâna că este cert că Zinaida Greceanâi nu este acceptată de liberali pentru că a fost comunistă, şi nici de comunişti nu o acceptă, pentru că ea nu mai este condrumeaţă comunistă. Iar aceasta ar fi încă o dovadă că în politica noastră comuniştii şi liberalii sunt două poluri opuse ale aceluiaşi magnet şi nu pot exista unii fără ceilalţi.

George Damian scrie în Timpul că Filat a încercat să se poziţioneze ca lider de necontestat al Alianţei, ceea ce i-a reuşit într-o anumită măsură – însă oalele nemulţumirii populaţiei se vor sparge în capul lui.

Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chisinau ca nimeni nu a luat în serios candidatura Zinaidei Greceanâi pentru funcţia de preşedinte. Nici politicienii nici experţii. Bogatu consideră că adevăratul candidat a fost identificat înainte de povestirea basmului cu Greceanâi preşedinte. E clar de ce inca nu i s-a dat pe faţă numele, mai trebuie câteva voturi.

Iar Nicolae Negru a alcătuit un set de 10 reguli de comportament pentru liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Prima sună în felul următor: Dacă simţi dorinţa să-ţi vorbeşti de rău partenerii de Alianţă, abţine-te să apari în faţa camerelor de filmat. Mergi într-un loc izolat şi exprimă-te acolo.