În şase zile, la Chişinău vor fi jucate 22 de spectacole, puse în scenă de trupe de teatru din 18 ţări.
La Chișinău începe astăzi a treia ediție a festivalului de teatru de cameră „Moldfest.Rampa.Ru” organizat de teatrul experimental „S ulițî Roz” cu sprijinul Ambasadei ruse. Se vor juca timp de șase zile 22 de spectacole puse în scenă de trupe din 18 țări, multe dintre ele – foste republici sovietice. Relatează Lucia Diaconu:
Your browser doesn’t support HTML5
Cele mai multe spectacole cu care au venit teatrele la festival vor fi jucate pe scena teatrului pentru tineret „S uliţî roz”, cunoscut la Chişinău ca un teatru receptiv la curentele relativ noi din acest gen de artă.
Conducătorul artistic al teatrului Iurii Harmelin spune că spectacolele care se joacă în încăperi mici îi apropie pe actori de spectatori:
„Cînd spectacolul este jucat pe o scenă mare, iar spectatorii stau într-o sală cu lustre impunătoare, pentru actori e greu să intre în contact cu ei. Nu există unitate, din punctul meu de vedere. Eu văd teatrul în alt mod. Tot ceea ce are loc în scenă trebuie să intre în capul fiecărui spectator, iar pentru asta atmosfera trebuie să fie mai intimă. Cînd spectatorul se află la un pas de actor, atunci nu mai poţi minţi, nu mai poţi juca fals.”
„Scopul principal al festivalului este să le trezim interesul tinerilor faţă de teatru. Să aratăm ce se face în celelalte ţări”, spune Iurii Harmelin.
Unul din primele spectacole prezentate la festival este cel adus de teatrul municipal „Vstreci” (în română s-ar traduce „Întîlniri”) din orăşelul rusesc Gatcina. Piesa „Ucigaşul” aparţine unui autor tînăr, Alexandru Molceanov, şi vorbeşte despre viaţa de azi, ne spune directorul teatrului Victoria Alexandrova:
„Este dramaturgie contemporană, un material despre ziua de azi şi despre cum se împleteşte ziua de azi cu trecutul. S-ar părea că ele se opun dar pînă la urmă reiese că lumea nu s-a prea schimbat.”
Spectacolul este o comedie modernă, împînzită cu elemente de coregrafie, în care joacă doar 5 actori.
„Este o comedie în sensul adevărat al cuvîntului. Astăzi se crede că o comedie se rezumă doar la rîsete şi atît. În realitate, comedia este altceva. Noi am venit să vorbim despre ceea ce noi vrem în genere să le vorbim spectatorilor moderni. Folosind un limbaj anume, nou. Şi sperăm să fim înţeleşi.” – a declarat Europei Libere directorul teatrului din Gatcina.
Cîteva spectacole se vor juca totuşi pe scene mai mari, la teatrele „Satiricus” şi „Cehov” din Chişinău, ca să poată fi văzute de mai mulţi amatori. Organizatorii au rezervat aceste săli pentru Teatrul Muzical moscovit al Irinei Evdochimova „ARTgnezdo”, Filarmonica pentru tineret din Sankt-Petersburg şi pentru spectacolul „Mamociki” („Mămicile”) prezentat de Şcoala de Teatru de la Moscova „Boris Sciukin”.