Rechemarea ambasadorilor bulgari care au fost agenți ai securității a fost anulată

Președintele bulgar Rosen Plevneliev

Noul președinte al Bulgariei nu se poate ține de promisiune.



În Bulgaria noul președinte al țării a reînviat ideea mai veche a Sofiei de a-i rechema în țară pe ambasadorii care au colaborat înainte de 1989 cu poliția secretă comunistă. Numai că justiția bulgară a decis că trecutul dubios al diplomaților nu e chiar așa de important. Detalii are Petio Petkov.


Ambasadorii care au fost agenți ai securității comuniste vor putea rămâne în posturi în urma deciziei Curții Constituționale care definește aliniatul respectiv din noua Lege a serviciului diplomatic drept lustrativ și deci cu caracter anticonstituțional. Magistrații consideră că interdicția pentru un grup de persoane, fie și agenți ai serviciilor represive, de a ocupa anumite posturi contravine constituției.

Citez mai departe: „aprecierile negative cu privire la activitatea serviciilor secrete ale statului totalitar nu trebuie să devină o bază pentru limitarea drepturilor constituționale.”

Un alt motiv evocat de Curtea constituțională, interdicția pentru ocuparea unor înalte posturi în diplomație, nu se aplică față de alte categorii de funcționari, de pildă militarii și polițiștii.

Magistrații amintesc de o decizie mai veche a Curții cu caracter anti-lustrativ. Nu poate fi acceptată înlocuirea răspunderii personale cu una colectivă.

Curtea constituțională a respins și articolul care conferă prerogative extinse șefului diplomației care intra în contradicție cu textele ce definesc prerogativele șefului statului și cele ale executivului.

Textele respective ale legii au fost atacate de către 56 din cei 240 de deputați – din grupul foștilor comuniști și din cel al Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Anul trecut comisia de stat pentru deconspirarea securității a anunțat că aproape jumătate din ambasadorii bulgari în ultimii 20 de ani au fost colaboratori.

Noul președinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, a promis că în prima zi după preluarea înaltului post la începutul anului viitor va decreta rechemarea în țară a acestora.

Ministrul de externe Nikolai Mladenov a constatat astăzi că Curtea constituțională împiedica procesul de purificare a imaginii țării în străinătate.

Din Partidul socialist au avertizat că și eventuale decrete pentru rechemarea înăinte de termen a ambasadorilor-securiști vor fi anulate de către Curtea constituțională.