Jurnal de corespondent: Ultranaționaliștii pierd teren în Bulgaria

Romi bulgari într-o suburbie a Sofiei.

Partidul ultranaționalist „Ataka” este pe cale de a dispare de pe scena politică bulgară.




Partidul ultranaționalist „Ataka” este pe cale de a dispare de pe scena politică bulgară. Liderul Volen Siderov a primit sub 4% în alegerile prezidențiale în pofida încercărilor de a atrage simpatia alegătorilor prin atacuri la adresa romilor. În alegerile prezidențiale din 2006 același Siderov a obținut 24% în turul doi.

În sondaje partidul este creditat cu un sprijin mai mic de 3% - sub bariera parlamentară.

Nu întămplător numele partidului coincide cu cel al ziarului nazist „Ataka” („Der Angriff”) al cărui redactor șef a fost Josef Gobels. Programul său este compus din 20 de puncte și seamănă cu programul de 20 de puncte al lui Hitler. În gesturile și îmbrăcămintea Siderov îi imită pe Musolini și Hitler, constată unii ziariști bulgari.

Structura partidului, de asemenea, se seamănă cu cea a partidelor fasciste cu o mică particularitate - cele mai înalte posturi sunt ocupate de rude ale liderului - cea de a două soție, tatăl, fiul și unchiul acesteia, nașul.

Până nu de mult „Ataka” a fosta aliat neformal la guvernare al partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”. De nevoie premierul Boiko Borisov a menținut relații calde cu ultranaționaliștii care au sprijinit guvernul său minoritar.

În ultimele luni însă prin diverse metode guvernanții au reușit să atragă 12 deputați din partidele parlamentare mici – cea mai mare parte au venit din „Ataka”. În acest mod Borisov a scăpat de dependența incomodă iar Siderov a devenit cel mai înverșunat critic al său.

Criza în „Ataka” a căpătat trăsăturile unei adevărate telenovele latino-americane după ce deputatul în parlamentul european Dimităr Stoianov, fiu adoptiv al liderului, i-a cerut demisia ca o reacție la rezultatul dezastros în alegeri. A urmat exluderea sa din partid. Ca în filmele de prost gust la baza conflictului au apărut nu motive politice ci divorțul lui Siderov în urmă relației sale amoroase cu o tânără deputată ultranaționalistă. Fosta soție nu mai este redactor-șef al organului de partid iar tatăl acesteia a părăsit funcția de coordonator național.

A apărut și o altă problemă – în ajunul alegerilor parlamentare viitorii deputați ultranaționaliști au fost puși să semneze scrisori de garanție în valoare a căte 100 000 de euro în favoarea liderului.

Siderov a acuzat pentru problemele sale premierul Borisov. Și cea de a treia încercare de a fi înlăturat pare însă sortita eșecului. El și-a mobilizat oamenii care au început să trimită telegrame de sprijin din toate centrele județene și cu siguranță va fi reales la congresul din decemebrie. Nu va fi o surpriză întrucât statutul prevede ca lista delegaților să fie aprobată de liderul partidului.