Arcadie Barbăroşie: „Nu se vede încă o îmbunătăţire substanţială a nivelului de trai în percepţia populaţiei. Lumea nu cunoaşte personalităţile politice. Este un dezastru.”
4 decembrie 2001
Ora Moldovei.
Sondajul Institutului de Politici Publice.
La Chişinău au fost date astăzi publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie, în care sunt vizate şi preferinţele politice ale celor intervievaţi. Detalii de la Vlad Ţurcanu.
Institutul de politici publice de la Chişinău a făcut cunoscute astăzi rezultatele unui sondaj de opinie, potrivit cărora jumătate din populaţie consideră că în Republica Moldova ar trebui să existe un singur partid. Doar 16 la sută dintre respondenţi s-au pronunţat în favoarea sistemului pluripartidist.
Sondajul, realizat în cadrul programului Barometrul de opinie publică de către Centrul de analiză şi investigaţii „Civis”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros Moldova, a fost prezentat astăzi în cadrul Clubului naţional de presă.
Cercetările au fost realizate în perioada 1-10 noiembrie pe un eşantion de 1 104 persoane. Solicitaţi să se pronunţe asupra direcţiei spre care se îndreaptă ţara, 48 la sută dintre respondenţi au răspuns că este greşită, 21 la sută dintre ei însă consideră că aceasta este corectă. 47 la sută dintre respondenţi optează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în timp ce 35 de procente doresc rămânerea în CSI.
Potrivit sondajului, de cea mai mare încredere în rândul populaţiei se bucură biserica – 41 la sută, urmată de preşedintele ţării – 16 la sută şi mass media - 10 la sută. 58 de procente dintre respondenţi consideră că limba de stat în Republica Moldova trebuie să fie numai limba română, în acelaşi timp 33 la sută dintre ei sunt de părere că statutul de limbă de stat trebuie acordat şi limbii ruse. Acelaşi raport procentual a fost înregistrat şi în chestiunea introducerii obligatorii în şcoli a studierii limbii ruse.
La întrebarea: „Care este personalitatea politică în care aveţi cea mai mare încredere?”, întrebare care nu a sugerat nume, 27 la sută dintre respondenţi l-au numit pe şeful statului, liderul comunist Vladimir Voronin, urmat la mare distanţă de preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, cu 1,7 procente, şi de liderul Alianţei „Braghiş”, Dumitru Braghiş, cu 1,5 procente favorabile.
În acelaşi timp peste 60 la sută dintre persoanele chestionate nu au încredere în nimeni sau au ezitat să dea un răspuns. Fiind puşi să aleagă între mai mulţi oameni politici, al căror nume s-au aflat pe o listă, 28 la sută dintre respondenţi l-au indicat pe Vladimir Voronin, nouă la sută pe primarul Chişinăului, Serafim Urechean, şi şapte la sută pe primul ministru Vasule Tarlev.
Întrebaţi ce formaţiune politică poate scoate ţara din criză, mai mult de 28 la sută dintre răspunsuri au fost favorabile Partidului Comuniştilor, în timp ce Partidul Popular Creştin-Democrat şi Alianţa „Braghiş” au întrunit 1,9 procente şi, respectiv, 1,5 procente. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 39 la sută dintre respondenţi ar vota Partidul Comuniştilor, în timp ce următoarele formaţiuni pe lista preferinţelor - Partidul Popular Creştin-Democrat şi Alianţa „Btaghiş” ar întruni mai puţin de cinci procente fiecare.
Majoritatea covârşitoare a respondenţilor a numit ca sursa principală de informare televiziunea şi radioul. Doar 11 la sută dintre cei chestionaţi citesc ziare în fiecare zi. La întrebarea: „Cât de mulţumiţi sunteţi de felul în care trăiţi?”, 55 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns „nu prea”, 22 la sută „deloc mulţumit”, iar 19 la sută „destul de mulţumit”. Dacă ar avea o şansă reală de a pleca din Republica Moldova 42 la sută nu ar folosi-o, 35 la sută ar pleca numai pentru o perioadă, iar 19 la sută ar pleca pentru totdeauna. Directorul Institutului de politici publice, Arcadie Barbăroşie ne-a declarat că sondajul „Barometrul de opinie publică” este unul reprezentativ şi credibil.
Arcadie Barbăroşie: „Sondajul a fost efectuat în conformitate cu criteriile binecunoscute în efectuarea unor asemenea studii sociologice. Persoanele care au răspuns la întrebări au fost aleşi în mod întâmplător pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia raioanelor din Estul ţării. Sincer să vă zic că aici s-ar putea de evidenţiat mai multe aspecte. Nu se vede încă o îmbunătăţire substanţială a nivelului de trai în percepţia populaţiei. În al doilea rând dacă aş fi să mă refer la viaţa politică, ce m-a şocat pe mine, dacă vreţi, este că cetăţeanul nu vede o alternativă. Lumea nu cunoaşte personalităţile politice. Este un dezastru.”
Solicitat de postul nostru de radio să se pronunţe asupra reprezentativităţii sondajului, precum şi asupra celor mai importante concluzii, pe care le impune acesta, preşedintele Uniunii ziariştilor, Valeriu Saharneanu a spus:
Valeriu Saharneanu: „Din oficiu aş acorda un grad de credibilitate acestui sondaj, având în vedere frecvenţa cu care Institutul de politici publice s-a angajat să ne prezinte un asemenea barometru al opiniei publice. Prima concluzie, din punctul meu de vedere, ar fi că populaţia noastră este în continuare foarte puţin informată. Şi acest proces se aprofundează. Lumea care nu cunoaşte realitatea din audiovizual şi din presa scrisă desigur că este în necunoştinţă de multe lucruri.”
Redactorul şef al Departamentului social-politic al agenţiei BASA-press, Vasile Botnaru, a remarcat audienţa în rândul populaţiei de care se bucură în continuare partidul de guvernare.
Vasile Botnaru: „Mi se pare că este prea devreme să credem sau să ne facem iluzia că tam-tamul pe care-l face presa referitor la dezastrul care se întâmplă în ţară din vina comuniştilor, trebuie să-şi aibă efectul deja. În plus, acest electorat are exerciţiul democratic sovietic, pseudo-democratic, zic în ghilimele. Şi din această cauză, probabil, tânjeşte după un singur partid, care ar face ordine şi ar drege, şi ar pune lucrurile pe roate.”
Institutul de politici publice va efectua un nou sondaj în primăvara anului viitor.”
Din Chişinău, Vlad Ţurcanu, pentru Radio Europa Liberă.