Igor Boțan: „Tocmai aici trebuie să ne amintim despre bunele intenții care pavează drumul spre iad.”
După ce parlamentul moldovean a stabilit o nouă dată pentru alegerea șefului statului, 16 decembrie, la Chișinău au început noi speculații pe tema evoluției lungii crize politice. Unii anticipează că noua tentativă de alegere a președintelui se va solda cu modificarea, sau „reformatarea” alianței de guvernământ. Cât de probabil este acest scenariu, l-a întrebat Vasile Botnaru pe Igor Boțan, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă ADEPT.
Igor Boțan: ,,În sânul Alianței pentru Integrare Europeană există neîncredere între liderii componentelor, de aceea se speculează că odată cu alegerea șefului statului poziția primului ministru devine vulnerabilă. Eu cred că aceste supoziții au temei foarte-foarte serios.”
Europa Liberă: De fapt democrații sunt suspectați de o posibilă ,,cârdășie” cu comuniștii pentru debarcarea liberal-democraților. Ceva mai devreme liberal-democrații erau suspectați de o posibilă cârdășie cu comuniștii, scenariul așa-zisului harbuz. Toate aceste lucruri nu s-au întâmplat. De ce ar deveni posibile acum?
Igor Boțan: ,,Politologii au găsit și o denumire, ei numesc aceste lucruri – crearea câmpurilor de manevră. Într-adevăr până la mijlocul lunii octombrie Partidul Liberal-Democrat avea câmp de manevră foarte larg, ținând un dialog permanent cu Partidul Comuniștilor. Apoi s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, domnul Vladimir Voronin a intrat în joc, astfel încât să bată cap în cap componentele Alianței și a fost sistat procesul de demitere a procurorului general și de depolitizare a instituțiilor, așa cum spuneam, de interes public major.
Acum după ce grupul Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor, liderul acestuia îl suspectă pe Vlad Filat că el ar fi arhitectul acestei mișcări și în mod automat domnul Vlad Filat și partidul domniei sale au pierdut ceea ce se numește câmp de manevră, câmp pe care l-a recâștigat Partidul Democrat. În același timp există o cârdășie, chipurile, între Partidul Liberal și Partidul Democrat, care îl suspectă pe Vlad Filat că ar dori domnia sa să devină președinte al Republicii Moldova.
Dacă punem toate aceste lucruri împreună vedem că nu există încredere. Deci, lipsa de încredere, lipsa totală de încredere între liderii componentelor AIE, pe de o parte, și la fel nu există încredere între liderul opoziției și formațiunea lui și componentele Alianței pentru Integrare Europeană. Acesta este din păcate rezultatul jocurilor politice din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Înțelegem când comuniștii folosesc mișcarea tactică ca să-i bată cap în cap sau să aprofundeze și mai mult divergențele din interiorul Alianței pentru guvernare. Dar în condițiile în care ei anunță că vor alegeri anticipate, că vor să revină la putere, de ce le-ar trebui lor să facă o nouă alianță ca să perpetueze starea de lucruri?
Igor Boțan: ,,Există temerea Partidului Comuniștilor că la alegerile parlamentare anticipate ar putea pierde teren și această temere s-a consolidat după ce grupul Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor. Există un șir de indicatori că forțe influente de la Kremlin ar prefera să testeze grupul Dodon la rezistență și la simpatii din partea electoratului cu viziuni, hai să zicem așa, pro-estice, pro-rusești. Acest proiect al domnului Dodon subțiază cumva posibilitatea Partidului Comuniștilor de a cuceri la alegerile parlamentare anticipate o majoritate absolută și de a deveni stăpâni pe situație.
Acest lucru îl face probabil pe domnul Voronin să se gândească la ideea că e mai bine să conserveze o fracțiune cu 39 de deputați și să participe la guvernare cu una din componentele Alianței pentru Integrare Europeană. Deci acest scenariu nu poate fi scos din calcul, deocamdată lucrurile se testează. După ce a decis că va candidat candidatura pentru funcția de președinte al țării, Marian Lupu este într-o situație foarte, foarte delicată – pe de o parte trebuie să transmită mesaje de conservare a Alianței și de prelungire a implementării programului, pe de altă parte trebuie să transmită un mesaj opoziției comuniste că ceva se va schimba astfel încât să aibă motivația de a participa la alegerea șefului statului. Lucru foarte, foarte dificil de implementat.
Marian Lupu a făcut din punctul meu de vedere o greșeală majoră atunci când a declarat în mod public că va insista prietenește, sau cum s-a exprimat domnia sa, colegial va ruga deputații să arate cum au votat. Acest mesaj al domniei sale este în contradicție flagrantă, directă cu hotărârea Curții Constituționale numărul 39 din 4 decembrie 2000, în care înalta curte a dat interpretare la ceea ce se numește vot secret. Nu se poate ca cineva să afle cum a votat deputatul.”
Europa Liberă: Chiar dacă asta vrea deputatul?
Igor Boțan: ,,Chiar dacă vrea asta deputatul. A fost anulată de Curtea Constituțională tentativa din 1 decembrie 2000 de alegere a șefului statului în baza faptului că a fost încălcată procedura votului secret. Deci este o chestie bătută în cuie de către Curtea Constituțională. Această prevedere a Curții Constituționale nu poate fi revăzută și ea este bazată nu doar pe articolul 78 din Constituție, ci și pe articolul 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și pe articolul 24 din Pactul drepturilor civile și politice, la care Republica Moldova este parte. Toate aceste lucruri deja au fost discutate în societate și iată acum suntem surprinși că șeful interimar al statului recurge la ceea ce este bătut în cuie de Curtea Constituțională.”
Europa Liberă: Fiind bine intenționat. El vrea totuși să-și mobilizeze colegii să fie solidari pentru candidatura Alianței.
Igor Boțan: ,,Tocmai aici trebuie să ne amintim despre bunele intenții care pavează drumul spre iad și nu-mi vine o altă comparație decât să mă refer la modul în care Partidul Comuniștilor a obligat deputații din parlament să semneze un document care nu este altceva decât un jurământ că ei vor proceda așa cum dictează șeful partidului, deși Constituția spune că deputații sunt în serviciul poporului și nicidecum în serviciul unei organizații private, cum este chiar partidul pe listele cărora au venit în Parlament. Deci, chestia asta depășește chiar și acest act rușinos al Partidului Comuniștilor de control asupra deputaților.”