Jurnal de corespondent: Bulgaria - corupție fără frontiere

Diana Koceva noul ministru al justiției

Diana Kovaceva, drectoarea filialei bulgare a „Transparenței fără frontiere” menționată printre participanții, indirecți, la scheme de corupție cu bani europeni.



Partidul lui Boiko Borisov „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei, a câștigat în 2009 alegerile parlamentare cu promisiunea de a trimite „la rece” miniștrii și politicienii corupți din coaliția tripartita de centru stângă. Aceasta nu s-a întâmplat nici acum. Indicele de percepere a corupției stabilit în urmă unor anchete reprezentative arată o deteriorare a situației în ultimii doi ani și jumătate. În 2008 țara a fost ultima din Uniunea europeană dar cu 3,6 puncte - cu 0,3 mai bine decăt situația actuală. De menționat că nivelul mediu european este foarte departe - 6,27.

Guvernul a pierdut un puternic atu – încrederea populației și partenerilor externi în capacitatea de a combate corupția. Indicele de percepere a corupției este luat în calcul de marii investitori, de diplomații și analiștii. La stabilirea sa sunt folosite mai multe surse independente – rapoarte ale Băncii mondiale, ale Freedom House, Forumului economic mondial, Bertelsman, Economist inteligence unit și altele.

Într-un interview Boiko Borisov a declarat că rezultatele anchetei nu sunt reprezentative și chiar au fost manipulate de unele companii mari care urmăresc destabilizarea guvernului ca un răspuns tocmai la măsurile sale anti-corupție.

Atrage atenția și faptul că Diana Kovaceva, drectoarea filialei bulgare a „Transparenței fără frontiere”, a devenit cu două zile în urmă ministru al justiției. Ea a fost menționată de filiala bulgară a Wikileaks [site-ul Bivol] printre participații, într-un mod indirect, la scheme de corupție cu bani europeni. Este vorbă de servicii de consultanță evaluate la jumătate de milion de euro și efectuate cu un an în urmă prin companii specializate care n-au primit decăt foarte puțin din valoarea proiectelor respective. Partea leului a ajuns la organizatori.

Serviciile de consultanță finanțate din programul operativ „Ridicarea competitivității economiei bulgare” nu au nimic comun cu competența și activitatea „Transparenței fără frontiere”, constată analistul Atanas Ciobanov.