Mulţumită reţelelor de socializare, observatorii interni au putut pentru prima data să vorbească despre amploarea fraudelor.
Protestele împotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 4 decembrie continuă în Rusia, după ce noaptea trecută peste 500 de oameni au fost arestaţi la Moscova şi peste 250 la Sankt-Petersburg. Protestele sunt neautorizate şi deşi parte din liderii opoziţiei, printre care şi Boris Nemţov sunt reţinuţi, organizarea protestelor se face cu ajutorul reţelelor de socializare. Cum au fost blocate şi site-urile pe internet ale ziarului Kommersant, ale postului de radio Echko Moskvî şi ale grupului de monitorizare a alegerilor Golos, informaţiile se răspîndesc acum prin Twitter, bloguri, Facebook şi alte reţele de socializare. Potrivit agenţiei Reuter, numărul celor care spun pe aceste reţele că vor participa la protestele anunţate pentru sîmbătă creşte exponenţial de la ceas la ceas. Mai multe de la Oana Serafim.
Nu numai cei care folosesc aceste reţele de socializare îşi anunţă sprijinul pentru protestele împotriva rezultatului alegerilor din 4 decembrie, dar, potrivit agenţiilor ruse de ştiri ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi-a anunţat sprijinul. In opinia sa alegerile ar trebui repetate pentru că rezultatul lor pare să nu oglindească alegerea făcuta de electorat.
Grigori Yavlinski fondatorul grupării liberale Yabloko şi care s-a aflat în fruntea listei acestui partid pentru alegerile de duminica trecută a declarat într-o conferinţă de presă că potrivit datelor deţinute de acest partid rezultatele lui ar fi in realitate duble , şi că vor căuta sa invalideze, în instanţă scrutinul:
„Vom merge la toate instanţele de sus pînă jos. Vom deschide cazuri penale. Înţelegem că vorbim despre zeci de mii de oameni care au fost implicaţi în fraudarea alegerilor, dar o vom face oricum. şi vom căuta sa anulăm aceste rezultate, întîi la anumite secţii de votare şi apoi la întregul scrutin.”
Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev, la fel ca şi premierul Vladimir Putin au respins criticile opoziţiei, ca şi rapoartele de monitorizare internaţională, care şi ele au vorbit clar despre „manipulări” , abateri de la standardele democratice internaţionale şi voturi multiple. Preşedintele Medvedev care este şi blogger a negat claritatea înregistrărilor video care prezintă imagini ce par să demonstreze fraude electorale şi care au umplut începînd de duminică site-ul Comisiei Electorale Centrale.
Iar televiziunea publică şi canalele aliniate puterii prezintă imagini optimiste ale preşedintelui şi premierului, astfel încît, spun bloggeri citaţi de agenţia Reuter, oamenii care au acces şi la internet şi la imaginile protestelor înţeleg că sunt manipulaţi şi caută să îşi exprime frustrările şi sentimentele de neîncredere în rezultatul alegerilor.
Mulţi observatori politici internaţionali sunt sceptici că „primăvara arabă” ar fi putut ajunge în Rusia. Ei spun că deşi peste 50 de milioane de ruşi au acces la internet acum, aceştia sunt mai ales în marile oraşe şi în general nu sunt interesaţi de evoluţiile politice. Populaţia rurală are acces numai la televiziunea şi radioul de stat şi popularitatea opoziţiei este foarte redusă în acest segment al populaţiei. Pe de alta parte, scrie Reuter, exista temerea în blogosfera rusă că Kremlinul va acţiona în forţă şi pe internet şi că există pericolul real de manipulare şi în acest spaţiu virtual. Mai mult, unii bloggeri se tem că vor fi persecutaţi într-un sistem care începe să demonstreze că îi este teamă. Alexandr Morozov, un blogger care scrie pe teme politice spune ca într-adevăr înregistrările video din procesul electoral au avut rolul esenţial în declanşarea actualelor proteste
Siteu-rile de socializare au jucat un rol enorm în a demonstra cum au avut loc alegerile. Daca ele n-ar fi existat nu am fi putut şti ce s-a întîmplat şi cît de multe fraude au avut loc. Mulţumită reţelelor de socializare, observatorii interni au putut pentru prima data să vorbească despre amploarea fraudelor şi despre ce au văzut în secţiile de votare.