Bulgaria renunță la gazoductul Burgas-Alexandroupolis

Din motive financiare, spun autorităţile de la Sofia. Însă Moscova crede că proiectul nu va fi închis definitiv.

Guvernul bulgar a renunţat la proiectul conductei bulgaro-ruso-elene Burgas – Alexandropolis prin care urmau să tranziteze 35 de milioane de tone de ţiţei pe an, ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Mai multe, de la corespondentul Europei Libere la Sofia, Petio Petkov.

„La baza deciziei stau motive financiare”, a declarat după ședința executivului viceprim-ministrul și ministrul de finanțe, Simeon Diankov. Sofia consideră că proiectul nu poate fi realizat în cadrul financiar definit în urmă cu 4 ani. Pentru a evita plata unor penalizări, guvernul a aprobat achitarea a 6 milioane de euro în contul companiei mixte „Transbalkan Pipeline”.

51 la sută din capitalul companiei sunt deținute de Rusia, restul – căte 24,5% - de Bulgaria și Grecia.

Simeon Diankov

Decizia a fost luată la scurt timp după ce, la a treia încercare, Ministerul bulgar al mediului și-a dat avizul pozitiv despre realizarea conductei. Raportul cu pricină a fost criticat de mai multe organizații nonguvernamentale. Proiectul a fost respins și de locuitorii orașului Burgas în cadrul unui referendum local.

Guvernele Greciei și Rusiei vor fi informate despre decizia bulgară. Sofia propune renunțarea benevolă la acordul din 2007. În caz contrar, țara se va retrage într-un mod unilateral.

Viceprim-ministrul Diankov a mai spus că experții bulgari și internaționali sunt categorici că Bulgaria nu poate fi penalizată pentru acest pas.

Primul ministru Boiko Borisov s-a declarat împotriva conductei de tranzit cu 3 ani în urmă, înainte de a câștiga alegerile parlamentare în fruntea partidului centrist GHERB. În timpul întâlnirii sale cu Borisov, ce a avut loc în orașul polonez Sopot, premierul rus Vladimir Putin a spus că Moscova va putea renunța la conductă, nu și la gazoductul „Southstream” și la proiectul nuclear „Belene”. Mai târziu însă compania rusă „Transneft” a anunțat că Burgas-Alexandroupolis va putea fi înghețat dar nu și închis definitiv, întrucât a obținut deja acordul Uniunii Europene. Valoarea proiectului depășește 1 miliard de euro. Contribuția Bulgariei a fost evaluată la aproximativ 300 de milioane, iar profitul în urma taxelor de tranzit – între 30 și 50 de milioane de dolari. Veniturile din turismul în aceasta zonă însă depășesc 1 miliard de euro pe an.