Proiect de modificare a sistemului de salarizare în administrația publică

Vor fi mai motivați tinerii să se angajeze la stat? Unii spun că nu.


Guvernul vrea să atragă în administraţia publică mai mulţi tineri. Un proiect de lege pregătit de Ministerul Muncii, votat ieri de deputaţi în prima lectură, prevede un nou mod de salarizare a funcţionarilor publici, pe bază de performanţă. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, solicitat să dea un aviz pe marginea proiectului, nu este însă convins că legea îşi va atinge scopul. Ba dimpotrivă, experţii susţin că ar putea adînci unele probleme din sistemul public. Relatează Lucia Diaconu.


Salariul unui funcţionar public nu va mai fi unul stabil, ci are să varieze în funcţie de performanţele demnitarului şi ale autorităţii publice în ansamblu. Acesta este obiectivul urmărit de noul sistem de remunerare pe care îl propune Ministerul Muncii. Legea care deocamdată a trecut doar de prima lectură în parlament păstrează totuşi o parte a salariului invariabilă, dar renunţă la vechimea în muncă.

În aşa fel, tinerele cadre vor fi mai motivate să se angajeze la stat şi să rămînă mai mult timp în sistemul public, spune viceministrul muncii Vadim Pistrinciuc: „Existau inegalităţi foarte mari între cei cu experienţă şi cei fără experienţă. În plus, unul din angajamentele guvernării de mai demult, să spun aşa, a fost încurajarea tinerilor specialişti. Şi dacă vă uitaţi atent în formulele de acolo şi în exemplele care sînt date în materialele care au însoţit legea, o majorare esenţială va fi simţită în primul rînd de tineri.”

Dacă proiectul va căpăta statut de lege, guvernul va avea nevoie suplimentar de 856 milioane de lei pentru salarizarea funcţionarilor.

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care a făcut expertiza proiectului, pune la indoială fezabilitatea noului sistem. Şi asta pentru că i-ar încuraja pe tineri în detrimentul funcţionarilor cu vechime. Aceştia nu vor mai fi la fel de motivaţi pentru că stagiul nu le va adăuga nimic la salariu, în timp ce performanţele de care vor depinde sporurile la leafă vor fi la discreţia şefilor, constată Galina Bostan, directoarea centrului: „Din perspectiva funcţionarului public, acest funcţionar nu este încurajat să lucreze în cadrul unei instituţii, pentru că salariul lui este în dependenţă de aceste variabile, care, cel mai des, probabil ele vor depinde de conducere. Doi: ce se întîmplă în cadrul instituţiei? Rotaţia cadrelor va fi mult mai mare. Al treilea efect: sîntem noi interesaţi ca cetăţeni să avem funcţionari publici care nu au un venit care să le asigure minimum de existenţă? Nu. Pentru că funcţionarii vor cere dreptul lor de la cetăţeni. Altfel spus, vor solicita mită, vor intra în relaţii ilegale.”