27.12 - Chișinău: Ratificarea Tratatului politic de bază cu Rusia

Foto din expoziția lui Dmitri Borko la Europa Liberă; cadru din conflictul transnistrean

Tratatul stabilește că Federația Rusă participă în calitate de mediator și garant la procesul de reglementare a diferendului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova.



27 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Ratificrea Tratatului politic de bază cu Rusia.

Ratificarea de către Parlament a Tratatului politic de bază dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost precedată de dispute aprinse, așa cum puteți afla de la Sergiu Praporșcic.

Legislativul a ratificat astăzi, cu voturile majorității parlamentare comuniste și ale deputaților din Alianța ,,Braghiș” Tratatul de prietenie și colaborare dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Grupul parlamentar al Partidului Popular Creștin-Democrat a votat împotriva ratificării acestui document. Tratatul stabilește că Federația Rusă participă în calitate de mediator și garant la procesul de reglementare a diferendului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Întrebat de deputații creștini-democrați din opoziție care va fi rolul Federației Ruse în calitatea ei de garant, ministrul moldovean de Externe, Nicolae Dudău, a răspuns: ,,Federația Rusă va fi garant pentru respectarea drepturilor părții transnistrene în acest proces.”

Articolul 13 al tratatului stipulează că Republica Moldova și Federația Rusă își dezvoltă ,,în baza unor acorduri separate raporturile în sfera colaborării militare și tehnico-militare, realizării de schimburi pe linie militară, asigurării securității de stat, colaborării în probleme de frontieră”. În articolul 20 se prevede că ,,partea moldovenească va asigura condițiile cuvenite pentru satisfacerea necesităților de instruire în limba rusă în cadrul sistemului de învățământ din Republica Moldova”. Federația Rusă, însă, se angajează ,,să creeze condiții cuvenite pentru satisfacerea necesităților de instruire în limba moldovenească”.

Referindu-se la acest articol președintele Partidului Popular Creștin-Democrat, Iurie Roșca,a declarat: ,,Este vorba despre oficializarea rusificării, care deja ia amploare fără precedent în Republica Moldova. Nu este vorba despre impunerea forțată a limbii oficiale pentru minoritatea rusă sau pentru cei care se răspund incorect ca rusofoni în Republica Moldova. De data asta este vorba despre impunerea printr-un act oficial a limbii ruse pentru toți copiii din Republica Moldova, indiferent că sunt români, ucraineni, bulgari, găgăuzi, ș.a.m.d. Astfel, Federația Rusă, ca supraputere mondială, tratează Republica Moldova ca pe o anexă a propriei politici externe în această regiune.”

Potrivit președintelui Partidului Popular Creștin-Democrat, Iurie Roșca, prin ratificare tratatului cu Federația Rusă, Partidul Comuniștilor și-a reconfirmat statutul de partid de ocupație în Republica Moldova.

Iurie Roșca: ,,Dumneavoastră, de fapt, fără să înțelegeți în profunzime întâmplările geopolitice din această zonă, vă reconfirmați astăzi statutul de partid de ocupație în Republica Moldova. Iar președintele Voronin (rumoare în sală), iar președintele Voronin înloc să reprezinte în cadrul negocierilor asupra acestui tratat interesele Republicii Moldova în raporturile ei cu Federația Rusă, reprezintă interesele Federației Ruse în Republica Moldova.”

Eugenia Ostapciuc, președintele Parlamentului: ,,Domnule Roșca, mai încet, mai încet.”

Iurie Roșca: ,, De aceea protestez categoric împotriva acestor formulări din tratatul bilateral, pe care îl propuneți spre ratificare și declar că grupul meu parlamentar nu numai că va vota împotrivă, dar se va opune prin toate mijloacele democratice accesibile nou rusificării, care ia amploare în Republica Moldova.”

La puțin timp după declarația liderului opoziției creștin-democrate, a urmat replica președintelui grupului parlamentar al comuniștilor,

Victor Stepaniuc: ,,Partidului domnului Roșca și însușii domnul Roșca procedează destul de obraznic. Rusia este o țară mare, domnule Roșca, și sunt foarte importante relațiile noastre cu această țară. Nu trebuie pentru aceasta de făcut tractate. Aceea că Dumneavoastră încercați să loviți în aceste relații, probabil, nu este în interesul Republicii Moldova. Mai mult ca atât: eu aș vrea să spun că gogomăniile care se spun de partidul Dumneavoastră în ziarele și ,,Țara” și ,,Flux” și în altele sunt cunoscute opiniei publice și vreau să spun încă o dată că dovediți prin aceasta că sunteți un partid de extremă dreapta. Partid care de fapt nu are trecere în Europa, unde Dumneavoastră încercați să ne împingeți. Ar fi bine ca noi să nu procedăm ca Dumneavoastră atunci când va fi în Parlamentul Republicii Moldova discutat tratatul de bază cu România. Ar fi foarte bine și noi n-o să facem așa nici într-un caz, deși sunt anumite atitudini față de unii politicieni din România, care fac declarații cum numai le trăsnește ceva în cap și cum aud ceva.”

Tratatul va intra în vigoare după ce va fi ratificat și de către Duma de stat a Federației Ruse și va avea loc schimbul instrumentelor de ratificare. Tratatul este încheiat pe un termen de 10 ani și va fi prelungit încă pe 10 ani dacă nici una din părți nu-l va denunța.

Din Chișinău, Sergiu Praporșcic, Radio Europa Liberă

*

Ministerul de Externe al Federației Ruse a salutat introducerea limbii ruse ca obiect de studiu obligatoriu în clasele primare ale școlilor generale din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă, remis agenției de știri BASA-press de către Ambasada rusă la Chișinău, se arată că ,,introducerea acestui obiect de studiu în programul școlii naționale din Republica Moldova va contribui fără îndoială la comunicarea interetnică și la dezvoltarea în continuare a relațiilor multilaterale ruso-moldovenești.”