„Consecințele oficializării limbii ruse în R. Moldova vor fi catastrofale. Va fi diminuată aria de folosire a limbii române.”
28 decembrie 2001
Ora Moldovei.
Reacții la inițiativa parlamentară a oficializării limbii ruse.
Vlad Țurcanu a cules reacțiile mai multor oameni politici la inițiativa înaintată Curții Constituționale de fracțiunea parlamentară a comuniștilor în sensul acordării unui statut oficial limbii ruse.
Deputații din opoziția de la Chișinău consideră că inițiativa comuniștilor de a modifica Constituția pentru oficializarea limbii ruse va provoca tensionarea relațiilor interetnice din Republica Moldova. Deputatul Alianței ,,Braghiș”, Mihai Petrache, a declarat că prin oficializarea limbii ruse, Partidul Comuniștilor urmărește marginalizarea limbii române.
Mihai Petrache: ,,Vom tensiona situația din Republică, vom avansa pe prim plan probleme care nu sunt stringente pentru Republica Moldova. Nu este necesar acest lucru fiindcă statutul constituțional al limbii ruse și statutul limbii ruse la nivel de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii este suficient și corespunde acelor cerințe de dezvoltare și de aplicare a limbii ruse atât de purtătorii acestei limbi, cât și de cetățenii Republicii Moldova care vorbesc limba românească. Eu nu cred că limba rusă are nevoie de o asemenea protecție și de un asemenea statut. Fiindcă în opinia mea dacă noi vom oferi acest statut oficial limbii ruse, noi ne vom trezi în situația când va fi exclusă din aplicare atât la nivel oficial, cât și la nivel neoficial aplicării limbii de stat.”
Vicepreședintele Partidului Popular Creștin-Democrat, deputatul Ștefan Secăreanu, a declarat astăzi că formațiunea sa va desfășura la 9 ianuarie în Piață Marii Adunări Naționale din Chișinău demonstrații de protest față de inițiativa comuniștilor de a acorda limbii ruse statut de limbă oficială.
Ștefan Secăreanu: ,,Consecințele oficializării limbii ruse în Republica Moldova vor fi catastrofale. Va fi diminuată aria de folosire a limbii române pe teritoriul Republicii Moldova. Practic limba oficială a Republicii Moldova nu va fi o necesitate, pentru că ea va fi înlocuită de facto de limba rusă. Grupul nostru parlamentar a protestat deja în ședința în plen de ieri, prin luarea de atitudine a liderului nostru Iurie Roșca în această problemă. Va protesta în continuare, inclusiv prin intermediul acțiunilor de stradă. Pe data de 9 ianuarie sunt invitați cetățenii Republicii Moldova, care nu sunt indiferenți față de ultimele acțiuni ale partidului de guvernământ. Îi invităm pe acești cetățeni la o întâlnire cu deputații Partidului Popular Creștin-Democrat în Piața Marii Adunări Naționale.”
Președintele grupului parlamentar al comuniștilor, Victor Stepaniuc, a declarat postului nostru de radio că oficializarea limbii ruse este necesară întrucât ,,Republica Moldova este un stat multietnic, în care minoritățile naționale constituie aproximativ 35 la sută din populație.”
Victor Stepaniuc: ,,Din punct de vedere a construcției statale, din punct de vedere a populației suntem un stat poli-etnic, poli-cultural. Atâta timp cât avem niște minorități naționale sunt două căi de rezolvare a acestei probleme. În unele țări prin fixarea unele limbi regionale, ori prin oficializarea unei a doua limbi care este înțeleasă de minoritățile naționale. Această limbă la noi în Republica Moldova este limba rusă. Deci, aceste minorități s-au pronunțat de mai multe ori în această temă și noi nu putem să ignorăm acest fapt. Fiindcă dacă fiecare o să vorbească în limba lui atunci noi țară nu o să avem. De aceea este necesar în țara noastră cunoașterea ambelor limbi foarte bine, cu respectul total față de limba de stat, limba moldovenească și de a doua limbă.”
Curtea Constituțională, unde a fost depusă inițiativa comuniștilor privind oficializarea limbii ruse urmează să dea un aviz în termen de șase luni.
Din Chișinău, Vlad Țurcanu, pentru Radio Europa Liberă.