„Suntem un continent puternic, avem o mulțime de resurse...”

Interviu cu deputatul Manfred Weber, președinte CSU Niederbayern, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.


Europa Libera: Dle Weber, as dori sa discutam despre principalele teme care au preocupat Europa in 2011. Cu care ati incepe, cu criza?

Manfred Weber:
„Da, daca privim in urma putem spune ca cea mai serioasa problema cu care s-a confruntat Europa a fost criza economica si eforturile de solutionare a acesteia. Pe de alta parte, iata, puteam spune ca datorita acestei crize am fost nevoiti sa luam o serie de decizii importante pentru stabilitatea economica a UE. Anul acesta am facut si o serie de pasi in directia solidaritatii- ceea ce inseamna ajutor pentru cei mai slabi din UE, aceasta insemnand nu doar masuri legislative ci si sprijin financiar. Insa aici, in Parlament, am luat si o serie de decizii cu privire la asumarea raspunderii de catre fiecare stat in parte.”

Europa Libera: Si pentru 2012? Credeti ca in anul care tocmai a inceput vom asista la o diminuare sau la o crestere a numarului de membri ei UE? Cand spun diminuare ma refer la Marea Britanie si cand spun crestere, la Balcanii de Vest.

Manfred Weber:
„Proiectul European creste. De aceea suntem mereu bucurosi sa avem noi membri. La usa se afla Croatia, care va deveni, probabil anul acesta, noul membru al UE. Pe de alta parte, cred ca Europa are nevoie de o faza de consolidare. Nu trebuie sa fim mereu intr-o graba sa crestem, ci trebuie sa ne acordam timp si sa ne obisnuim unii cu altii, sa ne definim, sa ne maturizam, sa ne gasim drumul cel mai bun de a merge impreuna. Apoi, sper ca in anul 2012 sa ne indepartam incet-incet de acest discurs obsesiv despre criza. Haideti sa nu mai vorbim atat despre criza! Daca ii acordam atata spatiu si timp se va accentua o teama artificiala pentru viitor. De ce ne este frica? Suntem un continent puternic, avem o multime de resurse, atati oameni cu idei nemaipomenite!”

Europa Libera: Prin urmare nu avem motive de ingrijoarare cu privire la iesirea din UE a Marii Britanii?

Manfred Weber:
„Marea Britanie a decis sa nu accepte modificarea tratatului UE. Noi speram sa se razgandeasca pentru ca mult mai puternici suntem cand suntem mai multi, cand luptam, lucram impreuna. Insa acest principiu care sta la baza modificarii tratatului, si anume ca nimeni nu ar trebui sa traiasca pe datorie, ci pe ceea ce produce economia lui, nu are legatura cu Marea Britanie. Este valabil de la Bulgaria pana la Germania si asa mai departe. Si, evident, este valabil si in Marea Britanie. De aceea nu inteleg pozitia Londrei si sper sa se razgandeasca.”

Europa Libera: In 2012 ar trebui ca zona Schengen sa primeasca inca 2 membri: Romania si Bulgaria. Se va intampla acest lucru?

Manfred Weber:
„Romania si Bulgaria trebuie sa devina membri Schengen. In ultimii ani au depus eforturi enorme pentru a fi la inaltimea cerintelor, au investit foarte multi bani iar dupa rapoartele de verificare facute de Parlament, indeplinesc acum toate criteriile pentru a deveni membri Schengen. De aceea gasesc inacceptabil ca europarlamentarii de extrema dreapta din Olanda sa puna frana acestui proces. In cadrul PPE facem toate eforturile ca Romania si Bulgaria sa intre in zona Schengen in 2012, cat de rapid posibil.”