Securitatea şi biserica ortodoxă bulgară

„Refuzul unor vlădici din Sfântul sinod de a li se deschide dosarele vorbeşte despre o conştiință pătată.”


Înalţii prelaţi ai clerului ortodox din Bulgaria , ca şi cei din România de altfel, caută să evite să li se deschidă dosarele întocmite de fostele servicii comuniste. După cum ne spune corespondentul nostru la Sofia Petio Petkov în jurnalul său de astăzi, relaţia dintre înaltul cler şi fostele servicii secrete se pare că a fost una trainică.

Majoritatea episcopilor Bisericii ortodoxe bulgare s-a împotrivit deschiderii dosarelor securității comuniste pentru feţele bisericeşti. Unii vlădici, printre care Kiril al regiunii Varna, au declarat că Biserica ortodoxă nu face parte din categoria comunităţilor religioase şi deci nu poate fi afectată de legea deconspirării securității.

Mitropolitul Natanail a avertizat că verificarea încalcă constituția care proclamă separarea bisericii de stat. O astfel de acțiune va compromite biserica ortodoxă, a spus mitropolitul. El a avertizat că va acţiona în judecată funcționarii Sfântului sinod care vor trimite comisiei de deconspirare spre verificare datele sale personale. Experții în dreptul canonic au amintit că fețelor bisericești le este interzis să se adreseze tribunalelor civile.

Arhiereii au cerut ajutorul preşedintelui Gheorghi Pârvanov – el însuşii cu dosar de colaborator al departamentului de informații istorice şi culturale.

„Peste jumătate din membrii Sfântului sinod au fost agenți ai securității”, a anunțat fostul președinte al comisiei de stat pentru deconspirare, Metodi Andreev.

„Refuzul unor vlădici din Sfântul sinod de a li se deschide dosarele vorbeşte despre o conştiință pătată”, a declarat primul ministru Boiko Borisov.

Experții în istoria comunismului amintesc că imediat după complotul comunist din 9 septembrie 1944 au fost masacrați câteva sute de preoți şi episcopi ortodocşi. În perioada 1948-1949 au avut loc procese de spionaj instrumentate împotriva comunităților religioase mai mici – catolici şi protestanți.

Represiunile au fost urmate de crearea unor vaste reţele de informatori în Biserica ortodoxă. Mulți au colaborat şi de dragul carierei în ierarhia bisericii.