Igor Boţan: „Marea problemă este însăşi AIE şi cum liderii Alianţei percep realităţile din Republica Moldova.”
Cui îi poate conveni faptul că iată, aproape de 3 ani, Moldova nu are un preşedinte, iar fotoliul este ocupat până una alta de „interimari”? Vasile Botnaru i-a adresat întrebarea lui Igor Boţan, preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.
Igor Boțan: ,,Ceea ce se întâmplă cu alegerea șefului statului putem numi cerc vicios doar pentru societate, dar în nici un caz pentru deputații Alianței pentru Integrare Europeană, fiindcă ei din acest cerc vicios stor anumite profituri. Modificarea de la 1 decembrie a anului trecut a Legii privind procedura alegerii șefului statului de fapt a deschis o portiță pentru perpetuarea procesului de alegere a șefului statului până la limita care-i convine Alianței pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Adică acesta e asul din mânecă, pe care l-a scos Parlamentul?
Europa Liberă: Dar la modul practic ei au spus: uite, noi considerăm că președintele trebuie să fie ales cu numărul X de votanți, în condițiile cutare, etc. Deci ei transpun în viață normele constituționale.
Igor Boțan: ,,La modul practic, sigur la modul practic că ei pot și ei fac acest lucru, însă ei divizează societatea și ei antagonizează forțele politice de opoziție. Partidul Comuniștilor insistă că asistăm la uzurparea puterii de stat. Partidul Comuniștilor, care are, potrivit ratingului din sondaje, o susținere masivă din partea cetățenilor, anunță că va recurge la acțiuni de nesupunere civică.”
Europa Liberă: Asta înseamnă să bagi societatea în balamuc, cum vedem asta în Somalia și în alte părți. La modul practic această Alianță de guvernare, care a conștientizat eventual situația în care se află, cum poate rupe elegant cercul și nu prin metode violente?
Igor Boțan: ,,O, elegant poate rupe chiar la 15 ianuarie - cele trei fracțiuni din Alianța pentru Integrare Europeană, deopotrivă cu grupul Dodon se pot întruni, sau liderii acestor grupuri parlamentare și adopta o decizie vis-a-vis de identificarea unei candidaturi, așa cum insistă domnul Dodon, candidaturi nepartinice, care să fie votată de comun acord de către cele trei grupuri parlamentare, plus grupul Dodon. Există speculații precum că grupul Dodon ar cere prea mult, fiind doar un grup minuscul de doar trei persoane. Însă acest grup minuscul a fost rupt cu bună știință de către liderii Alianței din fracțiunea comunistă tocmai pentru a oferi o șansă ca Alianța pentru Integrare Europeană să rămână la guvernare și să aleagă un candidat neafiliat deocamdată politic, care ar rupe cercul vicios. Dar șanse sunt tot mai puține fiindcă deputații nici nu știu cum să se comporte. Curtea Constituțională a decis că abia pe 12 ianuarie va da un răspuns la solicitarea deputatului independent Mihai Godea vis-a-vis de încălcarea procedurii constituționale de vot a șefului statului la 16 decembrie.”
Europa Liberă: Bine, dar asta e partea tehnică. Indiferent dacă e a doua tentativă, sau se va reîntoarce Parlamentul la prima tentativă, de ce nu s-ar anunța pe bune un candidat care să întrunească exact numărul necesar de voturi?
Igor Boțan: ,,Pentru că grupurile parlamentare au interese, iar funcția de șef al statului într-o societate cu o cultură politică parohială șeful statului contează foarte mult. Mai cu seamă că șeful statului are dreptul să facă numiri în funcție cheie în domeniul justiției și în domeniul diplomației, hai să zicem așa.”
Europa Liberă: Adică algoritmul.
Igor Boțan: ,,Algoritmul este piatra de încercare pentru această Alianță pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Adică deputații nu vor să rateze șansa de a negocia în culise niște condiții.
Igor Boțan: ,,Nu, eu aș spune altfel: grupurile parlamentare din Alianța pentru Integrare Europeană se tem că dacă va fi ales șeful statului, atunci status quo-ul care le convine acum va fi subminat și vreun grup parlamentar ar putea să obțină priorități și să domine Alianța pentru Integrare Europeană. Prima condiție pe care trebuie s-o facă cetățenii Republicii Moldova este că, după așa-zisa schimbare, la guvernare au venit grupuri parlamentare pentru care interesele personale contează mai mult decât interesul public și acești deputați și pot permite să recurgă la tot felul de tertipuri, profanând noțiunea de stat de drept și eventual de integrare europeană.”
Europa Liberă: Dar nu pot să nu dau dreptate și unor politicieni, care spun că ei stau de veghe la Alianța de guvernare, care s-ar putea să se reseteze până acolo, încât să vină comuniștii la putere în urma unei revoluții soft. Credeți că e posibil un asemenea ,,pericol”?
Igor Boțan: ,,Da, e posibil, dar e posibil tot cu participarea a vreuneia componente a Alianței pentru Integrare Europeană. Deci marea problemă este însăși această Alianță pentru Integrare Europeană și modalitatea cum liderii acestei Alianțe percep realitățile din Republica Moldova. În primul rând prin prisma propriilor interese și doar nu știu pe ce plan interesul public și evoluția Republicii Moldova pe calea integrării europene.”