Alianţa şi comuniştii caută un compromis

AIE a decis să înceapă negocieri cu Partidul Comuniştilor pentru găsirea unui compromis şi rezolvarea crizei politice.


În cursul după amiezii, liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană s-au întâlnit din nou încercând să găsească o soluţie pentru ca la următorul vot pentru alegerea preşedintelui în parlament să poată fi găsit un candidat care să întrunească cele 61 de voturi necesare şi să se pună punct lungii perioade de incertitudine în legătură cu fotoliul de preşedinte al Moldovei. Liderii AIE au dat „undă verde” negocierilor cu comuniştii. Am întrebat-o pe Lucia Diaconu ce anume i-a determinat pe liderii Alianţei să accepte această întâlnire cu opoziţia şi dacă decizia a fost luata cu aprobarea tuturor:

După întîlnirea de azi, şi reprezentanţii opoziţiei comuniste, şi liderii fracţiunilor parlamentare ale partidelor din alianţa de guvernare s-au arătat dispuşi să continue negocierile. Participanţii au spus că au făcut azi doar un schimb de păreri despre posibilele căi de ieşire din blocajul legat de alegerea preşedintelui, unul dintre scenariile discutate fiind şi înaintarea unui candidat din afara parlamentului, a specificat comunistul Iurie Muntean la sfîrşitul întrunirii, care a spus că este mulţumit de rezultate.

Iurie Muntean: „Cel puţin tonalitatea pe care am avut-o la întîlnirea finalizată recent ne permite să sperăm că vom ajunge la un numitor comun.”

Şi liberalul Ion Hadîrcă s-a arătat încrezător că alianţa şi comuniştii ar putea ajunge la o înţelegere pînă la 15 ianuarie.

Ion Hadîrcă: „Este posibil de a identifica o soluţie prin care s-ar ajunge la depăşirea crizei respective. O soluţie este o formulă mai largă decît decît pur şi simplu identificarea unui candidat după anumite criteria.”

Participanţii la întîlnire au refuzat însă deocamdată să spună ce scenarii anume iau în calcul. Liberal-democratul Tudor Deliu a lăsat totuşi să se înţeleagă că ar exista şi unele divergenţe, fără să ofere mai multe detalii: „Nu putem azi să nominalizăm aceste soluţii deoarece mai este teren de discuţii asupra lor.”

Mai rezervat a fost democratul Dumitru Diacov: „Nu m-aş aventura să spun că că sînt mai multe şanse. Sînt şanse dacă o să dăm dovadă de înţelepciune.”

Deputaţii mai au trei zile ca să găsească o candidatură care ar întruni 61 de voturi.

Termenul pentru înscrierea candidaţilor la preşedinţie se încheie la 12 ianuarie. În aceeaşi zi este aşteptată şi decizia Curţii Constituţionale, sesizată de deputatul neafiliat Mihai Godea să se pronunţe asupra legalităţii alegerilor din decembrie, cînd majoritatea deputaţilor, în pofida secretului votului stipulat de lege, au arătat totuşi ziariştilor buletinele de vot.

Dacă Curtea va invalida votul de acum o lună, procedura alegerii şefului statului va fi declanşată din nou.

Problema ar putea rămîne fără deznodămînt şi în cazul în care în cursa pentru alegerile repetate de la sfîrşitul săptămînii nu se va înregistra niciun candidat, parlamentul văzîndu-se nevoit să stabilească o nouă dată, timp de 30 de zile, pentru repetarea scrutinului.

La 16 decembrie candidatul alianţei Marian Lupu nu a adunat numărul necesar de voturi ca să fie ales preşedinte. În consecinţă, democratul şi-a retras candidatura, iar liderii AIE au decis azi să înceapă negocierile cu PCRM, o nouă tentativă fiind programată pentru 15 ianuarie. Dacă însă şi aceasta va eşua, alegerile anticipate nu vor mai putea fi evitate.