Un interviu cu Oleksandr Timoşenko, soţul ex-premierului ucrainean Iulia Timoşenko.
Soţul fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko a declarat într-un interviu pentru colegii noştri de la serviciul ucrainean că Occidentul ar trebui să facă mai multe pentru a o ajuta pe soţia sa să nu fie „distrusă” de oponentul ei politic, preşedintele Victor Ianukovici. Un rezumat al interviului de la Oana Serafim.
Soţul fostului premier , care a obţinut recent azil politic în Cehia a declarat Europei Libere că regimul Ianukovici nu are nevoie de o Iulia Timoşenko în viaţă: „Acum se caută distrugerea ei fizică neacordîndu-i asistenţa medicală calificată de care are nevoie. Chiar în perioada Crăciunului au răspîndit minciuni că i-ar fi permis un control medical. Cer ca întreaga lume să înţeleagă că regimul Ianukovici nu are nevoie de o Iulia Timoşenko în viaţă. Cer liderilor lumii sa îmi apere soţia de regimul Ianukovici.” - a declarat Oleksandr Timoşenko, soţul fostului premier.
Iulia Timoşenko se afla în închisoare fiind condamnată la şapte ani şi jumătate pentru abuz de putere în perioada în care a fost premier la Kiev. Fostul premier neaga acuzaţiile şi consideră atît procesul cît şi sentinţa ca fiind motivate politic.
Plîngerile legate de starea sănătăţii sale şi de condiţiile de detenţie, venite de la avocaţii ei şi de la fiica ei, Evghenia Carr au fost respinse de autoritatea penitenciară din Ucraina. Avocatul doamnei Timoşenko a anunţat aducerea cazului în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat desfăşurarea procesului şi sentinţa pronunţată, dar preşedintele Ianukovici a afirmat că în ţara sa justişia este independentă şi că nu poate interveni.
Uniunea Europeana a suspendat semnarea acordului de asociere cu Kievul pînă cînd nu vor fi înregistrate progrese în rezolvarea cazului fostului premier.
Oleksandr Timoşenko spune că Occidentul ar trebui să facă mai multe pentru a-i ajuta soţia: „Le cer ţărilor europene să impună sancţiuni împotriva autorităţilor şi famiilor lor, mai ales împotriva fiilor preşedintelui Ianukovici, împotriva şefilor procuraturii generale, serviciilor de securitate, judecătorilor şi investigatorilor care au contribuit la falsificarea cazului Yuliei Timoşenko. Liderii lumii trebuie să înţeleagă pînă la urmă că Ianukovici şi democraţia sunt două noţiuni care se exclud. Un fost condamnat penal de doua ori impune un regim totalitar in Ucraina.”
Oleksandr Timoşenko a explicat şi raţiunile pentru care acerut azil politic in Cehia. Cererea sa a fost aprobată: „Am fost obligat să părăsesc Ucraina şi să cer azil politic in Cehia din cauza presiunii fără seamăn exercitată de regimul autoritar al preşedintelui Ianukovici. Autorităţile nu se dau în lături de la nici o metodă murdară. Nu au fost în stare să o distrugă pe Iulia Timoşenko prin intimidare, procese, detenţie sau tortură. De aceea au început să folosească metode încă şi mai murdare. Si au început să mă persecute pe mine şi pe membri familiei ei. Nu vreau să le dau posibilitatea să mă folosească împotriva liderei opoziţiei. Pentru mine, azilul politic este una din căile pentru a obţine acest lucru.”
În interviul cu serviciul ucrainean al postului nostru de radio soţul doamnei Timoşenko a mai spus că intenţionează să înfiinţeze în Cehia o organizaţie neguvernamentală care să militeze pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina. Numele ei este acelaşi cu al partidului politic al doamnei Timoşenko – „Patria”.