Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse declară că formatul actual al forţelor militare de menţinere a păcii la Nistru este necesar pentru reglementarea paşnică a conflictului

Peste 300 de persoane au protestat la Vadul lui Vodă, cerând desfiinţarea postului de pacificatori, pe ambele maluri ale Nistrului.

Protestele au început după 1 ianuarie, când un tânăr din Pârâta a fost împuşcat mortal de un pacificator rus la postul de control de lângă Vadul lui Vodă.
Cu două zile în urmă, în cadrul Comandamentului Militar Unit s-a ajuns l-a înţelegerea ca militarii să fie dezarmaţi iar numărul lor înjumătăţit, ceea ce nu s-a întâmplat. De asemeni, bornele de beton, înlăturate cu două zile în urmă, au fost reinstalate unilateral de pacificatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Astăzi, Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a plasat pe pagina electronica a sa un comunicat în care se spune că „atât în Republica Moldova, cât şi în afara ei ar exista forţe care ar dori să tensioneze situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru, iar mandatul operaţiunii de pacificare rămâne necesar şi are drept scop reglementarea conflictului pe cale paşnică”.