Clanurile de romi și crima organizată în Bulgaria

Cartierul Katunița al orașului Plovdiv transformat într-un depozit de narcotice, de unde este aprovizionată cu heroină și marihuana toată Bulgaria.

Cele mai mari clanuri ai romilor din orașele Kiustendil, Levski, Kostinbrod și Plovdiv controlează prostituția și o parte tot mai mare din traficul și comerțul cu narcotice în Bulgaria. Cu 2-3 ani în urmă concurența între aceste clanuri a escaladat într-un război deschis soldat cu morți și răniți.

Capii familiilor Golio, Ianku, Kondio și a așa zisului țar Kiro din Katunița nu au ajuns nici acum la o înțelegere în privință împărțirii teritoriilor. Concurența este foarte puternică și pe piața prostituției și buzunăritului, așa zis de export.

Capii familiilor se toarnă reciproc la poliție. Ițo, zis Papa, șef al tribunalului tradițional al romilor bulgari – meșere, i-a acuzat în public pe Țarul Kiro și pe locotenentul acestuia Iliev că au transformat cartierul Katunița al orașului Plovdiv într-un depozit de narcotice, de unde este aprovizionată cu heroină și marihuana toata Bulgaria.

În afacerile cu narcotice au intrat puternic și membrii clanului Goliu din Kiustendil care și-au propus să pună sub control comerțul criminal în Bulgaria de sud-vest, spre frontiera cu Grecia și Macedonia. În finele anului trecut a fost arestat Simion Ando - un alt cap al romilor din Kiustendil. Surse de la poliție au declarat că vânzarea heroinei în acest oraș a devenit monopolul romilor.

O altă sferă de conflict a devenit prostituția. Experți în materie constată că femeile roma sunt cel mai ușor de controlat, cedează un procent mai mare din câștig și, spre deosebire de bulgaroaicele, de pildă, acceptă să practice cea mai veche meserile în Europa occidentală.

Despre Liubo Iliev arestat cu două săptămâni în urmă sub acuzația că ar fi pus la cale asasinarea procurorului Oleg Ianev și a doi prezumptivi capi de clanuri – don Țeți și țar Kiro, se afirmă, că și-a câștigat primul milion din trafic de prostituate. O singură prostituată plasată în Italia, de pildă, aduce zilnic capilor de clan căteva sute de euro.