Neîncrederea populaţiei din România se extinde şi asupra Opoziţiei (Adevărul)
Protestele de strada din Romania nu sunt consecinta neispiratelor iesiri ale presedintelui Traian Basescu din scandalul legii sanatatii, ci aplicarea unui plan al opozitiei, enuntat inca din 22 noiembrie de social-democratul Adrian Nastase. Este ceea ce descopera, in presa de astazi Andreea Pora, de la revista 22 si Dan Tapalaga, de la Hotnews. Amandoi citeaza observatia fostului premier ca suspendarea presedintelui este o operatiune mult mai complexa, etapizata, si care inseamna inclusiv includerea societatii civile si a populatiei. Dan Tapalaga priveste mai indeaproape aceasta ipoteza si descopera ca, o saptamana inainte ca Basescu sa-l fi criticat pe faimosul medic Raed Arafat, intemeietorul ambulantei SMURD, liberalii isi anuntau prin e-mail tinerii adepti ca mai sunt opt zile si „vom avea treaba impreuna”. Mesajele incepeau astfel: „Esti roman liberal? Si noi”. Se adauga aici petitiile online transmise asiduu de USL si strangerea de semnaturi pentru suspendarea lui Traian Basescu. „Avem cel putin doua indicii ca USL elaborase minutios in laboratoarele celor doua partide miscari de strada in ianuarie, fara sa prevada ca insusi marele lor dusman, Traian Basescu, va turna gaz peste focul social pe care se tot cazneau sa-l aprinda” – scrie Tapalaga pe site-ul Hotnews.
Gabriel Bejan, de la Evenimentul zilei, il considera pe presedintele Basescu intrutotul vinovat de agresivitatea manifestata in ultimele zile in strada. Seful statului s-ar comporta de felul lui agresiv: fata de adversari, chiar fata de categorii ale populatiei, carora si-a luat misiunea sa le anunte masuri de austeritate. In loc sa planga precum un ministru din guvernul Italian, Basescu le-a dat de inteles unor pensionari si salariati ramasi fara o parte din venituri ca isi merita soarta. Intra la socoteala acestui jurnalist si formula „Regele Mihai – sluga la rusi”, care i-a fost adesea imputata presedintelui. Mai exista totusi si un vinovat de aceasta agresivitate a strazii: comentatorii de la televiziuni, care ar fi inventat, spune Gabriel Bejan dictatura lui Basescu chiar in studiouri.
Pentru Grigore Cartianu, de la Adevarul, manifestatiile din ultimele zile tin de anarhie si, prin numarul mic al celor iesiti in strada, ar dovedi ca neincrederea populatiei se extinde si asupra opozitiei. In fond, arata el, niciun politician, nici de la putere nici din opozitie, nu depaseste 27% din increderea populatiei.
Exista in presa de azi si o semnatura care jubileaza: Liviu Antonesei, de la Adevarul: in sfarsit, a renascut societatea civila, a iesit din anestezie, din narcoza, nu conteaza daca manifestantii sunt multi sau putini. Oamenii se trezesc si se vor mai trezi inca daca, il citam pe Liviu Antonesei, „s-au putut indrepta d-na Pora si dl Cartarescu” – aluzie la articolele in care cei doi i-au facut reprosuri in ultima vreme sefului statului.