Oficialităţile bulgare fac aluzie la Gazprom.
Ministrul economiei, energeticii și turismului din Bulgaria Traicio Traikov a declarat că „interese corporative străine” ar fi organizat și finanțat recenta campanie națională de proteste care a dus la interzicerea prospecțiunilor companiei „Chevron” pentru gaze de șist. Ca urmare a protestelor publice, parlamentul de la Sofia a oprit accesul companiei americane la subsolul bulgar. Astfel, Bulgaria va fi obligată să plătească mai departe companiei ruse Gazprom peste 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. Guvernul de la Sofia spera că odată ce prospecţiile energetice ar fi început, ar fi avut un argument pentru a forţa o diminuare a preţului de la Gazprom. Relatează Petio Petkov.
Ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov a acuzat într-un mod indirect companii străine legate de „Gazprom” că au stat în spatele campaniei naționale de protest, care a dus la interzicerea pe o perioadă nedefinită în Bulgaria a prospecțiunilor pentru gaze de șist. Unele prognoze vorbesc că gazele de șist existente vor putea acoperi nevoile interne ale țării pe o perioadă de 300 de ani.
Ministrul Traikov a subliniat că moratoriul impus de parlament a neutralizat practic argumentele Bulgariei împotrivă majorării, de către „Gazprom”, a prețului gazelor, care a depășit 500 USD mia de metri cubi. El a declarat: „Protestele reprezintă o campanie PR finanțată din străinătate. În spatele lor se ascund interese corporative.”
La întrebarea cine a scos în stradă mii de protestatari în 12 orașe, Traikov a declarat că trebuie urmărită direcția banilor care au ajuns la câteva companii de PR străine.
Cheltuielile de producție ale gazului de șist sunt de câteva ori mai mici decât cele peste 500 de dolari cu care Bulgaria plătește acum gazele rusești.
„Guvernul a fost nevoit să cedeze sub presiunea străzii, dar cei care țin la independența energetică și eu personal dorim să aflăm dacă în Bulgaria există gaze de șist. Acum însă nu o putem face. Există o pătură îngustă interesată ca aceasta dependență să fie menținută. Există și oameni care consideră că producția gazelor de șist ascunde pericole. Statul a subestimat nivelul isteriei la care s-a ajuns,” a adăugat Traikov. „Moratoriul a fost adoptat în condiții anormale. El va putea afecta și prospecțiunile pentru gaze clasice care aplică în parte tehnologia cunoscută sub denumirea de fracking.”
Efectul de pe urma moratoriului va putea fi însă redus la zero după ce compania Shevron va demara prospecțiuni în România, la Vama veche, Costinești și Adamclisi – aproape de frontiera cu Bulgaria. Spre deosebire de Sofia, Bucureștiul nu pare dispus să interzică aceste activități, întrucât prospecțiunile pentru gaze de șist nu diferă de cele pentru gaze convenționale, informează pagina electronică „Livebiz”.