„Vom informa cetăţeanul la ce nivel este Republica Moldova în realizarea obiectivelor de dezvoltare.”
Comisia Europeana a anunţat că va acorda 145 de mii de euro Republicii Moldova pentru realizarea unui proiect având ca scop întărirea relaţiei dintre societatea civilă şi sectorul particular. Este primul proiect care va fi implementat de Bulgaria, după aderarea acesteia la Uniunea Europeana, în parteneriat cu Institutul de Politici Publice şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Relatează Alla Ceapai.
Atenuarea sărăciei, accesul liber la învăţămîntul primar pentru toţi copiii şi promovarea egalităţii dintre bărbaţi şi femei sunt doar cîteva dintre obiectivele de Dezvoltare a Mileniului pe care şi le-a asumat Republica Moldova. Directorul executiv al centrului analitic Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi: „Obiectivul numărul unu presupune reducerea în jumătate a incidenţii sărăciei la pragul naţional adică către anul 2015 Republica Moldova ar trebuie să atingă un nivel extrem de scăzut de sărăcie, dacă nu greşesc 12,5 la sută. În anul 2010 nivelul de sărăcie a fost de circa 21 la sută.”
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Ştiţi s-ar putea întîmpla ca să se realizeze situaţia ceea că toată lumea vorbeşte proză, dar nu ştie că vorbeşte proză, adică lumea contribuie la realizarea scopurilor acestora neştiind că există aceste scopuri, dar s-ar putea întîmpla că de fapt, dacă am cunoaşte mai bine aceste scopuri, poate am putea să ne concentrăm acţiunile şi eforturile.”
„Vom informa cetăţeanul Republicii Moldova unde a ajuns statul, adică la ce nivel este Republica Moldova în realizarea acestor obiective. Şi cum va arată Republica Moldova după implementarea acestor scopuri. Ca în final cetăţeanul să se întrebe dar ce pot face eu pentru ţara mea.”
Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, George Panayotov menţionează că este foarte important că acest proiect cuprinde şi regiunea transnistreană, contribuind astfel, la promovarea relaţiilor de încredere de pe ambele maluri ale Nistrului.
Întrebat dacă situaţia politică instabilă din Republica Moldova şi un eventual eşec al declaratului referendum ar putea reduce asistenţa financiară europeană pentru promovarea obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului, şeful delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel a răspuns:
Dirk Schuebel aminteşte că asistenţa financiară din Uniunea Europeană depinde de eforturile guvernului de la Chişinău de a promova reformele, după principiul „more for more” adică mai multe finanţări europene, pentru rezultate mai multe din partea Cabinetului de Miniştri.