La Monumentul Victimelor Holocaustului dela Chişinău au fost depuse flori şi au fost aprinse lumânări.
În Republica Moldova locuiesc aproximativ 110 supraviețuitori ai Holocaustului. Potrivit datelor Comunităților Evreilor din Moldova, numărul lor s-a împuținat cu mult în ultimii ani. În 2009 - erau în jur de 500. Alla Ceapai a discutat astăzi cu câțiva supraviețuitori, la manifestările de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizate la Chișinău de comunitatea evreiască.
Însă nu toată familia sa a reuşit să supravieţuiască în condiţiile infernale din ghetou, spune Simion Ţaţchin:
„Mama şi bunica au supravieţuit şi încă două mătuşi, bunelul a decedat. Bunica şi bunicul aveam 4 fii, dintre care a rămas viu după război doar unul, ceilalţi, printre care şi tatăl meu au decedat la război. ”
Octogenarul
„Am stat în ghetou cîţiva ani, nici nu mai ţin minte cîţi. Aveam vreo 11-12 ani. Era bătaie de joc, mîncare nu ne dădeau, cerşeam o bucată de pîine. Părinţii au rămas vii, dar au fost pedepsiţi, erau puşi cum se spune „la icoană”, erau înregistraţi. Şi era foarte greu să găseşti un loc de lucru din cauza asta.”
Iosif Belous, vice-directorul Asociaţiei Evreilor victime ale fascismului din Moldova, citând documente istorice povesteşte la ce experimente au fost supuşi evreii deportaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria:
„Indicaţii pentru şeful ghetoului din Transnistria, experimente colectarea de sînge şi injectarea venoasă a unor preparate toxice în doze mari, introducerea preparatelor hormonale de infertilitate la femei. Mai am şi un alt document din 1943, citez: „informăm că evreii deportaţi în Basarabia, cântă în timpul lucrului acelaşi cântec: în zilele negre noi cărăm sârme şi lucrăm, luni la rând cu lacrimi şi vaiete. Seara trupul cade neputincios la pământ şi simţim cu viaţa se stinge.”
În memoria evreilor deportaţi, reprezentanţii Comunităţilor evreilor din Moldova au depus flori şi au aprins lumânări la Monumentul victimelor Holocaustului de pe strada Ierusalim din capitală, loc, care spun ei, simbolizează porţile ghetoului. La ceremonia de comemorare au participat mai mulţi diplomaţi străini şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu.