PCRM acuză AIE că îşi prelungeşte pe căi neconstituţionale rămânerea la putere

Chişinău, 4.02.2012

Un nou protest antiguvernamental organizat de comunişti la Chişinău.

La Chişinău a avut loc o nouă demonstrație antiguvernamentală organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. A fost de față şi corespondenta Europei Libere Valentina Ursu, pe care am întrebat-o câte persoane au luat parte la protest.

Chiar acum într-un interviu acordat Europei Libere unul din liderii comuniştilor, Mark Tcaciuk, a spus că la protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-ar afla 10 mii de oameni. Ceea ce nu confirmă şi organele care asigură ordinea publică, şi care vorbesc de circa 3 mii de participanţi. Mark Tcaciuk, Sergiu Stati, Artur Reşetnicov, Alexandru Petcov sunt numai unii din cei care au ţinut discursuri. Ei spun că şi-au scos lumea în stradă ca să ceară demisia Alianţei pentru Integrare Europeană, pe care o bănuiesc că ar fi uzurpat puterea. Este a cincea zi de proteste ale comuniştilor care susţin că Alianţa îşi prelungeşte pe căi neconstituţionale rămânerea la putere în loc de a convoca alegeri generale anticipate…

Europa Liberă: Vor continua manifestaţiile şi protestele organizate de partidul comuniştilor şi în alte oraşe ?

Valentina Ursu: Organizatorii, între care şi vice preşedintele parlamentului Artur Reşetnicov , au declarat Europei Libere că astfel de manifestaţii de protest vor fi organizate în toate oraşele din Republica Moldova ţi vor dura o perioadă îndelungată până nu se organizează alegeri generale anticipate . Dacă preşedintele ţării va fi totuşi ales în actuala legislatură, comuniştii declară că nu vor recunoaşte alegerea pentru că parlamentul şi-a consumat termenul constituţional.

Europa Liberă: În încheierea protestului a luat cuvântul şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a cerut demiterea guvernului şi organizarea de alegeri generale anticipate…

Valentina Ursu: „Poporul luptă pentru a supravieţui, puterea este preocupată de propriile interese, guvernarea luptă ca să rămână la putere, sfidând constituţia, minţând poporul, cumpărând alegătorii. Alianţa pentru Integrare europeană a mimat alegerile prezidenţiale încercând să se menţină la putere „ - aşa a spus Vladimir Voronin în faţa mulţimii.

„Guvernanţii îşi continuă afacerile murdare. Aceşti nemernici „ - aşa i-a numit Voronin pe guvernanţi - „şi-au subordonat Curtea Constituţională, Comisia Electorală Centrală, Procuratura, Curtea de Conturi , Compania Teleradio Moldova…”

Vladimir Voronin a mai sugerat că ar putea să se alăture Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei pentru a protesta împreună…El cerut să fie emis decretul despre dizolvarea parlamentului şi a cerut ca alegerile anticipate să fie convocate în aprilie sau cel mai târziu la începutul lunii mai.

„Trebuie să cerem înlăturarea oligarhilor de la putere” - cu acest îndemn a terminat discursul Vladimir Voronin.


Your browser doesn’t support HTML5

Protest PCRM la Chişinău