Legea îi vizează pe cei ale căror venituri din ultimul deceniu diferă cu 127.000 de euro faţă de valoarea proprietăţilor lor.
În parlamentul din Sofia a fost votată în prima lectură aşa zisa Lege a confiscării, care prevede verificarea tuturor persoanelor la care diferența între veniturile și valoarea proprietăților dobândite în ultimii 10 ani depășește echivalentul a 127 000 de euro. Proiectul de lege a primit aprobarea Comisiei de la Veneția și este privit drept un răspuns la criticile adresate Bulgariei prin rapoartele de țară ale Comisiei europene.
Prima varianta a legii introdusă de ministrul de atunci al justiției Margarita Popova, a fost respinsă într-un mod neașteptat de majoritatea centristă în parlament în iulie anul trecut.
Varianta actualizată a fost analizată la o ședință a grupului centrist în parlament la care a participat și primul ministru Borisov.
Confiscarea va putea demara imediat după formularea unui act de acuzare, fără a se aștepta sentința. Procedura va afecta numai grupurile criminale organizate și va acoperi o perioadă de 10 ani. Suma minima a fost ridicată de la 30.000 – în varianta „Popova” - la 127 000 de euro. Din proiect au căzut infracțiunile administrative.
Legea va fi aplicată de o comisie de stat care va avea 5 centre regionale și un mandat de 5 ani.
Spre deosebire de varianta „Popova”, cea actualizată nu va putea afecta persoanele care nu fac parte din crima organizată.
Confiscarea va fi efectuată de către tribunalele civile. Agenția fiscală nu a fost de acord cu textele care o obligă să efectueze confiscarea propriu-zisă și să depună cererile la tribunal. Șeful agenției a atras atenția asupră faptului că de multe ori proprietățile respective vor putea fi ipotecate astfel încât statul nu va câștiga nimic de pe urmă confiscării.
O altă problemă – proprietățile criminalilor cu greu găsesc cumpărători. Un exemplu - vila de lux al lui Mitio, zis Ochii, condamnat pentru trafic de narcotice a fost scoasa la licitație acum un an dar până acum nu a apărut nici-un candidat de a o cumpăra indiferent de preț.
Reprezentanţi ai opoziției socialiste au avertizat că noua lege nu este necesară întrucât și cele existente permit confiscarea de proprietăți dobândite în urmă unor activități criminale.
Confiscarea este criticată de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului care se tem că vor putea avea de suferit împreună cu criminalii și cei care nu-și păstrează documentele doveditoare pentru venituri realizate cu ani în urmă.