Un interviu cu expertul de la Institutul Viitorul, Leonid Litra.
Unde a ajuns Republica Moldova în eforturile de a obţine liberalizarea regimului de acordare a vizelor pentru zona Schengen? În opinia ministrului de externe Iurie Leancă, destul de departe deşi unele legi cerute de Bruxelles, cum este legea antidiscriminare, nici nu a plecat de la guvern. Lucia Diaconu relatează:
Europa Liberă: Dle Litra, dvs. urmăriţi îndeaproape negocierile pe care le poartă Moldova pentru liberalizarea regimului de vize. Din punctul dvs. de vedere, au moldovenii motive să creadă că într-un an ar putea circula fără vize aşa cum sugerează guvernanţii?
Europa Liberă: La ce etapă sîntem acuma, sîntem în termenele prevăzute de acest plan?
Leonid Litra: „În fond, partea tehnică a acestui plan de acţiuni se mişcă foarte bine pentru că aceasta nu implică opţiuni politice, ca să-i zic aşa, şi nu există blocaje instituţionale de nivel politic. Partea tehnică, mă refer la paşapoarte biometrice, tot felul de procese care sînt rulate de birocraţie, fără prea multă zîzanie. Iar partea politică – asta ar însemna combaterea corupţiei, legea antidiscriminare, deci acolo unde există aceste sensibilităţi, aceste diferenţe de opinie, bătălii politice interne. Pe această parte există un proces care este mereu blocat, torpilat de anumite partide, de anumiţi lideri politici. Deci, pe partea tehnică, cu documentele, cu managementul integrat al frontierei, cu anumite aspecte tehnice sîntem bine şi mergem într-adevăr foarte consistent şi urmăm acest angajament pe care l-am luat.
Pe partea care are implicaţii politice deocamdată ne zbatem pe anumite sectoare pe loc, pentru că nu există un consens în acest sens. Şi partea de coordonare este cumva anevoioasă uneori. Şi nu pentru că Ministerul de Externe şi-ar face rău treaba, dar pentru că această alianţa, prin însăşi componenţa sa, sînt trei partide, acestea boicotează uneori anumite decizii sau nu le îndeplinesc întocmai, pentru că există aceste lupte care se dau între membrii alianţei”.
Europa Liberă: Legea antidiscriminare, cel puţin, care este o parte a planului de acţiuni şi care a fost retrasă din parlament, din cauza criticilor, se află încă la Ministerul Justiţiei. Astăzi, dl Leancă, sugera că legea va trebui adoptată în varianta iniţială. El a spus „există standarde, valori europene şi noi trebuie să le asimilăm. Trebuie să avansăm în complexitate.” Va exista această înţelegere din partea politicienilor?
Leonid Litra: „Cred că perioada în care această lege a fost supusă dezbaterilor n-a fost cea mai fericită. Există voci, chiar din actualul parlament care în discuţii private recunosc faptul că adoptarea acestei legi poate fi un obstacol pentru eventualele alegeri care vor avea loc. Vă daţi seama că partidele care nu vor vota această lege vor manipula foarte mult cu această informaţie, pentru că însăşi legea este înţeleasă greşit în societate. Toate discuţiile asupra acestei legi se rezumă la minorităţile sexuale. Pe cînd această lege rezolvă o sumedenie de probleme pentru oamenii cu dizabilităţi, sînt foarte multe categorii de oameni care în acest moment simt lipsa acestui cadru legislativ şi mai ales a implementării lui. Din start discuţiile au pornit pe o pistă greşită. În general, îndeplinirea planului de acţiuni nu este adoptarea doar ca să obţinem doar liberalizarea regimului de vize, ci este un pas calitativ în reformarea sectorului de justiţie şi afaceri interne, de migraţie, de management al frontierei, de securitate a documentelor. Deci este o reformă amplă asupra acestui sector de justiţie prin care trebuie să trecem. Şi odată cu ea cred că va veni şi liberalizarea regimului de vize, dar repet că sînt sceptic că această liberalizare va avea loc în termenul stipulat de actualul ministru.”