Partidul Rusia Unită al premierului Putin neaga că ar fi fost promişi bani participanţilor la miting.
Oficialităţile ruse susţin că la mitingul de sprijin in favoarea actualului premier şi candidat prezidenţial Vladimir Putin, din 4 februarie au participat în jur de 140 de mii de oameni. Nu toţi au venit însă spontan. Unii dintre ei vorbesc despre participarea pe „convocator”, ca în timpurile sovietice iar alţii, printre care şi o jurnalistă de la serviciul rusesc al Europei Libere spun ca li s-au promis 500 de ruble pentru participare. Un rezumat al relatărilor corespondenţilor noştri, de la Oana Serafim:
Printre cei care au avut îndatorirea sa adune oameni pentru mitingul in favoarea lui Vladimir Putin din 4 februarie, s-a aflat şi Serghei Morozov, care, de obicei se ocupa de adunarea de figuraţie pentru filme. De data aceasta s-a declarat nemulţumit de activitatea depusa:
Your browser doesn’t support HTML5
„Aveam nevoie de 250 de oameni. Li s-a spus ca vor primi cite 500 de ruble de persoană. Dar la sfîrşitul mitingului am numarat numai 85. Nu au fost plătiţi 160. Ni s-a promis plata după manifestaţie, dar „Rusia Unită” nu şi-a ţinut promisiunea.”
Purtătoarea de cuvînt a partidului Rusia Unită, al premierului Putin neaga că ar fi fost promişi bani participanţilor:
„N-am obligat pe nimeni să vină la miting. N-am facut nici un astfel de aranjament – nici în scris şi nici oral. I-am invitat pe oameni la miting, e adevarat, şi unii au vrut să vină. Restul sunt doar speculaţii şi zvonuri…”
Dar mai multi participanţi la mitingul pro-Putin au vorbit despre faptul că au fost trecuţi pe liste ca să vină şi s-au exercitat presiuni asupra lor. Elena a fost angajata la firma MosEnergo, o firma de stat si i s-au promis doua zile libere în schimbul participării la miting.
Acest tip de „participare” a fost caracteristică perioadei sovietice cînd oamenii erau scoşi de la muncă pentru a aplauda la diferite „acţiuni”. O altă participantă la miting, Elena Travina, directoarea unui centru de educaţie pentru copii şi-a pierdut slujba pentru că a semnat o hirtie că nu participă la miting, unde au fost invitaţi de organizaţia de sindicat:
„La o şedinţă ni s-a spus de catre şefa departamentului de educaţie, Ana Haleva că trebuie să ne întilnim la Poklonnaya Gora şi cei care refuză să mergă trebuie să se înregistreze la ea. Eu zic că asta se cheamă presiuni…”
„Sindicatele, care ar trebui să îi apere pe angajaţii publici de presiunea administraţiei au devenit instrumente ale acestei presiuni”, spune Andrei Demidov, co-preşedintele sindicatului regional al profesorilor. Aşa cum a fost şi in vremea sovietelor, am adauga noi,cei care au trăit perioada.
Mitingul pro-Putin s-a defasurat în Poklonnaya Gora, iar cel al opoziţiei in piaţa Bolotnaya. La mitingul opoziţiei au participat între 80 de mii si 100 de mii de oameni.