Alegerile din Rusia şi acuzațiile de falsificare

Russia: Manifestație pentru alegeri corecte la Bolotnaia, 4.02.2012

Există temeri că alegerile prezidențiale de la 4 martie vor fi falsificate în favoarea lui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută o înregistrare video postată pe Internet de catre un fost membru al comisiei electorale oficiale din localitatea Samara a facut valuri în lumea politică rusească. Înregistrarea, de 25 de minute, o arată pe Irina Kolpakova, explicând care au fost rezultatele reale ale alegerilor parlamentare din 4 decembrie la secţia de votare unde a făcut parte din comisia electorală.

„În alegerile din 2011, la secţia mea de votare comuniştii au cîştigat cu un avans mare faţă de Rusia Unită. Cu peste 100 de voturi. Comuniştii conduceau clar. Mi s-a cerut să schimb rezultatele, dar eu am refuzat” spune Irina Kolpakova în intregistrarea video postată pe reţele de socializare. Potrivit ei, Rusia Unită a obţinut la secţia ei de votare 232 de voturi şi comuniştii 356. Ea povesteşte şi că, împreună cu alţi preşedinţi de secţii de votare, şi ea a fost chemată la centru, cerîndu-i-se să schimbe rezultatele. Femeia spune că nu a putut face acest lucru.

Purtătorul de cuvînt al premierului Vladimir Putin, Dmitri Peskov a respins acuzaţiile Irinei, spunind că sunt „o provocare”. Desigur, declaraţiile femeii sunt foarte greu de confirmat, dar pe site-urile independente din Rusia si în blogosferă au existat mai multe relatari şi declaraţii asemanatoare. Site-ul Gazeta.ru relata ieri că un agent electoral din Sankt Petersburg, Tatiana Ivanova a declarat că i s-au oferit 70 de mii de ruble pentru a „ajutat Rusia Unită” şi a le înfrumuseţa rezultatele. Potrivit publicaţiei pe internet şi Tatiana ar fi refuzat şi ar fi fost apoi concediată. Relatari asemănătoare a publicat şi ziarul Kommersant. Irina Kolpakova nu crede că alegerile prezidenţiale din 4 martie vor fi libere şi că votul oamenilor va conta. Rezultatele vor fi „aranjate” astfel încît Vladimir Putin să cîştige din primul tur de scrutin.

„Procesele verbale vor fi pur şi simplu rescrise aşa cum se va dori. Scopul e simplu. Putin trebuie să cîştige din primul tur şi cu un mare avantaj, cu peste 70 % . Nu va conta ca vor fi instalate camere video la secţiile de votare. Nu va conta cîţi observatori vor fi desfăşuraţi sau cit vor filma . Asta nu va împiedica falsificarea rezultatelor. E absurd şi ma simt prost cînd mă gîndesc cîţi bani publici au fost cheltuiţi cu aceste camere. La ce bun ?!...”

O intrebare care, pînă la votul din 4 decembrie rămîne să şi-o pună alegatorii ruşi.