„Trebuie respectată femeia, pentru că fără ea nu vom avea viitor.”

Victor Vasian

La Librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Victor Vasian masterand la filologie la Universitatea din Bălţi.

Victor Vasian: „Cărţi artistice citesc, în special dacă aş putea pomeni una, care am citit-o ultima, poate este o carte nu pentru toţi, dar este o carte bună, „Femeia” de Charles Bukowski. Roman bun, după mine, este şi ceva psihologic în el, evident şi erotica, mult predomină. Îl mai citesc pe Sorescu, pe Stănescu care are o nuanţă foarte pronunţată.”

Europa Liberă: Povesteşte-mi un pic despre cartea „Femeia” pe care ai spus că ai citit-o ultima. Aşa în cîteva cuvinte, poate ai cunoscut ceva nou despre femeie?

Victor Vasian:
„Multe s-au cunoscut acolo despre femeie. Conţine, chiar am să spun, multe nelicențiozităţi, adică nu este o carte pentru toţi. După cum am văzut eu este o carte care trebuie citită de persoanele care au împlinit majoratul.”

Europa Liberă: Un gînd, o idee care te-a marcat din această carte?

Victor Vasian:
„Vrei să cunoşti o parte a femeii citeşte-o. Adică afli nişte nuanţe despre femeie, afli poate cum gîndeşte, cum se afirmă, cum se află în relaţiile cu celelalte persoane, în special, bărbaţii.”

Europa Liberă: Poţi să-mi spui şi o definiţie a ta personală despre femeie?

Victor Vasian:
„Personală... Eu cînd pronunţ cuvîntul femeie, văd lumină, sincer să vă spun, văd lumină. Cum se spune femeia este sexul frumos, dar să nu uităm apare o altă nuanţă, femeia este sexul slab. Oricum pentru mine rămîne că este un sex frumos şi trebuie respectată femeia, pentru că fără ea nu vom avea viitor.”