Marian Lupu: Data alegerilor nu poate fi mai târziu de 15 martie

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, în dialog cu Valentina Ursu,
Europa Liberă: Aţi identificat candidatul potrivit pentru funcţia supremă în stat?

Marian Lupu:
„Totul este în mâinile noastre, depinde de voinţa noastră şi de dorinţa noastră de a depăşi această criză politică. O misiune deloc uşoară, trebuie să recunosc, în condiţiile actuale care s-au stabilit, însă nu o misiune imposibilă. Toate zilele acestea am fost într-un proces continuu de discuţii, de dialog, de negocieri. Pot să constat că am avansat, s-a făcut un progres vădit. Am pornit de la o listă mai extinsă a candidaţilor propuşi pentru funcţia supremă în stat. Astăzi am ajuns la o listă foarte redusă, una scurtă de două persoane, pe care le vom propune atenţiei în continuare colegilor noştri de la Partidul Liberal şi grupului deputaţilor neafiliaţi din Parlament.”

Europa Liberă: Sunt candidaturile domnului Ababii, rectorul Universităţii de medicină, şi cea a doamnei Veronica Bacalu, cunoscută în lumea financiar bancară. Fiecare partid şi-a înaintat candidatura sa?

Marian Lupu:
„Nu ar fi corect să spunem că partidul şi-a înaintat candidatura sa, fiindcă într-o asemenea formulă am fi putu să avansăm în contextul unui candidat politic. Dar din momentul în care vorbim de un candidat apolitic, toate aceste zile s-a făcut un schimb de opinii, am făcut referinţă, indiferent de partidele care s-au antrenat în acest proces, referinţe la persoane cu notorietate, care într-adevăr ar fi foarte reprezentative pentru Republica Moldova, mai ales în situaţia în care ne aflăm. Şi într-adevăr pot să confirm că în cadrul acestui dialog de la o listă mai lungă de 13 persoane am ajuns la o fază intermediară cu patru candidaţi puşi în discuţie. Şi astăzi putem să constatăm că suntem să zicem la lista cea mai scurtă, de două persoane, pe care le-aţi menţionat Dumneavoastră.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu, partenerul Dumneavoastră de coaliţie, vă sugera să veniţi doar cu un singur candidat.

Marian Lupu:
„Noi trebuie să avansăm pe calea acestui dialog, dialogul este împărţit pe etape, este un proces absolut logic şi firesc. Ultimul pas pe care va trebui să-l facem este ca din aceste două candidaturi să ajungem la candidatura de compromis, care ar întruni cele 61 de voturi minimal necesare.”

Europa Liberă: Veţi insista să fixaţi data alegerii şefului statului în Legislativ mâine sau poimâine?

Marian Lupu:
„Trebuie să ajungem concomitent şi la identificarea persoanei de compromis, pe de o parte. Şi pe de altă parte fixarea datei. Gândesc că este în putinţa noastră este în forţele noastre este în puterile noastre ca acest proces să încercăm să-l finalizăm până la sfârşitul săptămânii curente.”

Europa Liberă: Şi să fie ales preşedintele până la 15 martie?

Marian Lupu:
„Până la sfârşitul săptămânii o să facem tot posibilul ca într-adevăr să închidem problema nu doar cu identificarea candidatului, dar şi cu fixarea datei alegerilor, care poate fi nu mai târziu de data de 15 martie."

Your browser doesn’t support HTML5

Marian Lupu în dialog cu Valentina Ursu