Chantal Doupeux: „În Europa foarte puţini oameni cunosc istoria şi cultura acestei ţări.”
Chantal Doupeux este o jurnalistă din Franţa. Acum două săptămîni a venit într-o vizită la Chişinău pentru a scrie o carte despre Republica Moldova un ghid al patrimoniului istoric şi cultural.
Ideea acestui proiect s-a plămădit acum doi ani, cînd a vizitat pentru prima dată această ţară:
„Am venit în Moldova din simpla curiozitate, deoarece am lucrat mai mulţi ani în Ucraina unde am cunoscut mulţi moldoveni. Am venit ca turist. Am închiriat o maşină şi am parcurs aproape toată Moldova. Calătorind am cunoscut oameni foarte interesanţi şi ospitalieri, în special în sate.
Mentalitatea acestor persoane îmi este apropiată pentru că vin dintr-o regiune rurală din Franţa, Auvergne. M-am împrietenit cu o familie minunată din Butuceni care are o pensiune agricolo, unde am rămas o noapte. După ce am revenit în Franţa, am primit un colet cu cărţi din Moldova, printre care una despre patrimoniul cultural şi istoric al Moldovei scrisă de profesorul Cibotaru şi istoricul Stăvilă. Atunci mi-a venit ideea să scriu şi eu o carte asemănătoare despre Moldova destinată ţărilor francofone.”
De ce o franţuzoaică ar scrie despre cultura şi istoria Moldovei ne spune jurnalistă Chantal Doupeux:
„Pentru că patrimoniul cultural al Moldovei văzut prin ochii unui străin ar fi mai atractiv pentru străini, mai apropiat ca mentalitate de ei. Ştiţi care este problema Moldovei? În Europa foarte puţini oameni cunosc istoria şi cultura acestei ţări. Majoritatea europenilor ştiu despre Moldova doar ca e o ţară mică, sărăca, ţara gastarbaiterilor, cu probleme de trafic de fiinţe umane şi criminalitate. Eu îmi propun să descoper pentru străini o altă Moldovă cu o cultură bogată, cu oameni ospitalieri.”
Desigur că imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional trebuie resetată. Un argument ar fi şi un recent articol publicat de Agenţia France Press care constată că 70% din femeile din
Am întrebat-o ce ar fi motivat-o să promoveze o imagine pozitivă despre Moldova în străinătate:
„Motivaţia mea este simplă, eu cred că Moldova se poate dezvolta şi moderniza. Şi am o ambiţie personală de a face atractivă şi cunoscută Moldova peste hotarele ei. Moldova este o enclavă între două spaţii, latin şi slavon, astfel Moldova trezeşte un interes prin varietatea sa culturală şi etnică şi sunt nişte valori care trebuie cunoscute, mănăstirile din Moldova au o arhitectură rar întîlnită în Europa.”
Chantal Doupeux se arată convinsă că după apariţia ghidului despre patrimoniul cultural şi istoric în limbile franceză şi engleză, Moldova va fi vizitată de mai mulţi turişti străini:
„În special oamenii interesaţi să descopere alte culturi vor fi interesaţi să vină în Moldova. Un ghid cu imagini vii, cu informaţii complete îi va ajuta să călătorească mai uşor spre cele mai atractive locuri din Moldova.”
Chantal Dupeux speră ca peste doi ani va vizita din nou biroul din Chişinău al Europei Libere, pentru a ne prezenta ghidul despre patrimoniul cultural şi istoric al Moldovei, îngrijit de ea. Pînă atunci, spune ea, mai are multe de făcut, să adune materiale factologice despre cultura şi istoria ţării, să surprindă Moldova prin obiectivul camerei de luat vederi şi să caute susţinere financiară atît din partea autorităţilor de la Chişinău, cît şi de la cele franceze.