Cum va funcționa Inspecția Socială

Mircea Grigorev: Sarcina noastră este să facem tot posibilul ca banii să fie folosiţi după destinaţie
Din luna martie își începe activitatea o nouă instituție, Inspecția Socială, care va controla cum sunt repartizate alocațiile de stat pentru persoanele cu venituri mici. Noua agenție va verifica dacă ajutoarele gestionate de Ministerul Muncii, care se ridică numai anul acesta la 438 de milioane de lei, ajung la cei care au cu adevărat nevoie și sunt îndreptățiți să le primească. Lucia Diaconu a stat de vorbă cu șeful Inspecției sociale Mircea Grigorev.

Mircea Grigorev: Sarcina de bază în activitatea noastră este inspectarea modului de aplicare corectă şi unitară a legilor, adică în teritoriu cît de corect se aplică legile cînd merge vorba de ajutor social, de servicii sociale. Noi vrem să depistăm cazurile de fraude, de erori, de corupţie. În genere, în buget anul acesta sînt planificate 438 milioane de lei. În anul 2011 au fost în jur de 330. Este o diferenţă foarte considerabilă.

Europa Liberă: Şi dumneavoastră trebuie să vă asiguraţi că banii ăştia ajung la cine trebuie.

Mircea Grigorev:
Sarcina noastră este să facem tot posibilul ca banii să fie folosiţi după destinaţie.

Europa Liberă: Aveţi nişte estimări, cifre care ar arăta cîte persoane cu adevărat nevoiaşe au rămas în afara sistemului sau dacă aveţi date cîţi bani au ajuns la cine nu trebuia, de exemplu. Aveţi aşa cifre?

Mircea Grigorev:
Aşa cifre eu nu pot să vă spun la moment, sîntem la început de cale, dar pot să vă spun că sursa principală de informare despre neregulile ce ţin de plata ajutorului social, de plata ajutorului pentru perioada rece a anului şi acordarea serviciilor sociale sînt cetăţenii, care prin intermediul petiţiilor, plîngerilor, sesizărilor diferitor autorităţi publice, inclusiv Ministerul Muncii, relatează despre aceasta.

Europa Liberă: Se plîng pe funcţionarii care au greşit cu ceva sau de altă natură sînt aceste plîngeri?

Mircea Grigorev:
Cetăţenii se plîng de faptul că în listele de beneficiari altădată sînt introduse persoane care nu merită să primească ajutor social, sînt persoane chiar plecate după hotarele ţării noastre dar primesc acesta ajutor, alte cazuri, de exemplu, sînt introduse neamuri, cumetri etc. Sînt nişte informaţii pe care noi trebuie să le verificăm, să vedem dacă ele corespund adevărului şi mai departe vom lua măsuri respective în adresa asistenţilor sociali, reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială din raioane.

Europa Liberă: La modul practic, vreau să vă întreb, cum o să lucreze această Inspecţie? Să se aştepte oamenii că vor veni inspectorii pe la casele lor să verifice ce bunuri au?

Mircea Grigorev:
Noi o să avem un plan bine chibzuit şi o să avem controale tematice conform planului ăsta şi o să fie controale inopinate, conform plîngerilor, sesizărilor cetăţenilor.

Europa Liberă: La un moment dat, dumneavoastră veţi fi priviţi cu ochi răi de oameni. Sînteţi pregătiţi pentru această situaţie?

Mircea Grigorev:
Vom fi priviţi cu ochi răi de acei asistenţi sociali care încalcă legile şi vom fi priviţi cu ochi foarte blînzi de acele persoane care într-adevăr au nevoie de acest ajutor, care nu au altă ieşire din situaţie. Eu sînt încrezător că aşa va fi.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum va funcționa inspecția socială