Alexandru Nichita: „Piramida financiară, de fapt, reprezintă o activitate ilegală de antreprenoriat.”
La începutul anilor ’90 personajul Leonia Golubcov, dar mai ales felul în care acesta s-a îmbogăţit peste noapte prin intermediul companiei MMM, era foarte cunoscut. Presa rusă relatează că în doar şase luni, MMM a adunat o sumă echivalentă cu o treime din bugetul de atunci al Federaţiei Ruse. În 1997 compania a falimentat, iar zeci de milioane de ruşi care au acceptat să-şi pună banii în joc, au rămas fără niciun sfanţ. Câţiva ani mai târziu, cel care a gîndit piramida financiară, Serghei Mavrodi, a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
În 2007 Mavrodi a ieşit la libertate, iar la începutul anului trecut a lansat o nouă piramidă financiară, de data aceasta pe internet. Jocul a ajuns şi în Republica Moldova.
- „Vrei să afli cum să-ţi faci viaţa mai bună? Adresează-te la primul centru de consultare MMM din Moldova.”
Aşadar, consultanţii MMM promit sume fabuloase fără mare efort. Directorul Institutului Economie de Piaţă, Roman Chircă, susţine că şansele de câştig într-un astfel de joc financiar sunt minime:
Roman Chircă: „Piramidele financiare sunt construite în aşa mod că au de cîştigat doar primii deponenţi şi, iarăşi, se află şi ei în zona de risc. Este o formă de escrocherie şi atâta s-a vorbit despre acest lucru, atâta s-a mediatizat, nu ştiu de ce persoanele continuă să facă acest lucru, să investească banii.”
Europa Liberă: Dle Chirca, credeţi că asfel de piramide sau MMM – 2011, ar avea priză la moldoveni?
Pagina de internet a piramidei financiare MMM-2011 anunţă potenţialii clienţi că devenind membri ai sistemului îşi asumă pe propria răspundere riscurile unei eventuale pierderi a banilor.
De ce totuşi aleg oamenii să muşte din mărul otrăvit, am insistat să aflu de la psihologul Angela Nicolaou: „Se folosesc metode de
Europa Liberă: Dna Nicolaou, aţi putea să faceţi portretul robot al persoanei spre care capii piramidei MMM îşi îndreaptă publicitatea?
„O persoană neîncrezută în sine, care are un scenariu al Cenuşăresei care speră să câştige bani rapizi. Totuşi, banii şi-i pun în aceste piramide persoanele predispuse spre risc.”
Spre deosebire de piramida financiară lansată la începutul anilor ’90, care era înregistrată oficial şi avea şi sediu, MMM – 2011 funcţionează doar pe internet. De aceea, susţine şeful secţiei Investigaţii financiar economice, din cadrul Procuraturii Generale, Alexandru Nichita, cu greu pot fi traşi la răspundere cei care ademenesc oamenii în acest sistem financiar:
„Recent lansată, această piramidă, deşi este inventată de acelaşi autor, se deosebeşte radical de piramida sub aceeaşi denumire de MMM din anii 1990. Dacă atunci, în mare parte, au avut de suferit persoanele vulnerabile, majoritatea cu venituri mici, la moment această piramidă este una virtuală, iar acces la aceasta vor avea doar persoanele care cunosc şi dispun de calculator, au acces la internet şi pot să-şi deschidă un card bancar electronic. Adică în plasă vor cădea altă categorie de persoane. Piramida financiară, de fapt, reprezintă într-o oarecare măsură o activitate ilegală de antreprenoriat. Desigur că vor fi greu de identificat aceste persoane pentru că trebuie de văzut pe reţeaua de internet unde este serverul, unde se duc aceşti bani, va fi complicat în orice caz.”
În concluzie, mi-au spus experţii cu care am stat de vorbă, având în faţă toate riscurile la care se expun investindu-şi banii în sistemul MMM – 2011, oamenii sunt cei care decid, în ultimă instanţă, dacă intră sau nu în joc. Oricum, e lucru ştiut că: „banii n-aduc fericirea”.