Gheorghe Cojocaru: „contează ca viitorul Președinte să facă un joc corect spre binele tuturor cetățenilor.”
În studioul nostru de la Chișinău, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru despre șansele alegerii în cele din urmă a șefului statului.
Gheorghe Cojocaru: „Fixarea datei alegerii președintelui Republicii Moldova pentru 16 martie, în ajunul zilei de 8 martie, ar putea fi cel mai bun cadou făcut de actuala guvernare reprezentantelor sexului frumos, dar și întregii societăți, cu condiția ca această decizie a Alianței penttru Integrare Europeană să aibă finalitatea scontată.”
Europa Liberă: Unora li se pare că există o zonă de coincidenţă între faptul că pe 3 martie Vladimir Putin a fost ales președinte al Federației Ruse – cu o procedură contestată de opoziţie. Li se pare, repet, unor analişti, că acest fapt ar fi putut să implusioneze căutarea la Chișinău a unor soluţii de depășire a blocajului constituțional. Cum credeţi, putem căuta aici o legătură?
Gheorghe Cojocaru: „Alegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat în fruntea statului rus se va proiecta cu siguranță și asupra evoluțiilor din spațiul de care aparține și Republica Moldova. Dacă, să admitem, ar putea să existe vreo legătură directă între alegerea președintelui rus și ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul de la Chișinău când a fost stabilită data alegerii șefului statului și, am putea presupune, că și s-a convenit și asupra canditatului care va întruni toate voturile necesare, atunci s-ar putea afirma că alegerea lui Putin a avut o influență benefică asupra comportamentului clasei politice autohtone. S-ar putea, însă, să existe doar o succesiune de evenimente pe planuri politice paralele, fără nici o legătură unele cu altele.”
Europa Liberă: Să ne imaginăm că viitorul șef de stat, care va fi ales eventual pe 16 martie sau ulterior, într-un al doilea tur, așa după cum prevede Constituția, va trebui să poarte un dialog competent, perseverant, cu președintele Putin, cu alți lideri importanți ai vieții politice internaționale. Credeți că se va găsi canditatul potrivit pentru un asemenea rol – nu mai vorbesc de politica internă?
Gheorghe Cojocaru: „Poate fi găsit, cu siguranță. O selecție care să aibă în vedere acest rol al șefului statului este strict indispensabilă, după cum și necesitatea ca această personalitate să urmărească să asigure echilibrul pe scena pollitică locală și să fie un adevărat reprezentant al intereselor populare și naționale.”
Europa Liberă: Sînt o sumedenie de alte responsabilități care îl vor împovăra pe şeful statului, dar drepturile sale nu ar trebui să fie pe potrivă?
Gheorghe Cojocaru: „Ar trebui să fie și, în realitate, drepturile șefului statului sunt destul de cuprinzătoare. Pentru moment, șeful statului, atunci când va fi ales, va avea misiunea de a asigura deblocarea impasului constituțional și funcționalitatea sistemului politic și, de ce nu, de a invita la un dialog civilizat opoziția comunistă. În perspectivă, președintele va trebui să pună umărul la o reformă a Constituției, care să prevadă, între altele, alegerea șefului statului prin vot direct, după cum își dorește o majoritate covârșitoare a cetățenilor.”
Europa Liberă: Spuneați la început că Alianța a făcut un gest frumos în adresa femeilor, adoptând acestă decizie cu privire la data alegerilor șefului statului. Poate că cel mai frumos cadou pentru ele ar fi alegerea unei doamne în funcția de Președinte?
Gheorghe Cojocaru: „Societatea este pregătită și pentru o asemenea soluție, întrebarea este dacă și clasa politică este pe aceeași undă. Până la urmă contează ca viitorul Președinte să se integreze organic în cadrul actualei formule de guvernare și să facă un joc corect și rezultativ spre binele tuturor cetățenilor.”