Retrospectiva Lucian Pintilie la MOMA

„New York Times”: „una din multele minți independente ale Europei de Est”.

O retrospectiva completă a creaţiei regizorului Lucian Pintie se desfăşoară la New York, la faimosul Muzeu de Artă Modernă MOMA. Lucian Pintilie a fost obligat să părăsească Romania epocii ceauşiste în 1973 şi s-a întors în Romania după 1989. Retrospectiva filmelor regizorului roman a prilejuit multor americani să vadă pentru prima data filmele sale, care s-au bucurat de succes in Europa sau care, au fost interzise şi cenzurate drastic in anii comunismului. La citeva din proiecţiile de la New York a fost şi corespondenta noastră Courtney Brooks. Un rezumat de la Oana Serafim.

Prima proiecţie şi deschiderea retrospectivei a fost cu „Reconstituirea”, filmul său din 1969, considerat de critica romana drept „cel mai bun film romanesc” din toate timpurile.

Curatorul şef al Departamentului de film de la prestigiosul muzeu american de arta moderna, Laurence Kardish, fiind impresionat de „Reconstituirea” a anunţat că intenţionează să achiziţioneze pelicula pentru colecţia permanentă a muzeului. Filmul a avut succes nu numai la critica de specialitate, dar si la public. Cotidianul „New York Times” il numea pe Pintilie „una din multele minti independente ale Europei de Est”…

http://www.youtube.com/embed/riBczi9nmNc

Reconstituirea” este un film despre putere si victimele ei, despre violenţă, lipsă de responsabilitate şi despre neputinţă. Cum era de aşteptat filmul a fost interzis in Romania, la fel ca si „De ce trag clopotele Mitică”, ecranizarea dupa „D'ale carnavalului”, film ce a fost difuzat în varianta sa necenzurată abia dupa 1989.

Filmele lui Pintilie au fost însoţite de discuţii cu publicul, discuţii la care au luat parte actorii Victor Rebengiuc si Mariana Mihuţ, criticul Mihai Chirilov şi desigur, Lucian Pintilie. El şi-a amintit întilnirea sa, din anii 70, de la Londra cu Charlie Chaplin, intilnire pe care Pintilie o descrie în cartea sa „Bricabrac”. Acel moment a însemnat pentru Pintilie, aflat atunci la începutul carierei, un exemplu al nevoii oricărui artist, indiferent de
celebritatea la care a ajuns, de a-şi confirma valoarea muncii la nivelul fiecarui spectator. Pintilie a vazut atunci şi tracul lui Chapin. Iar acum la MOMA, la peste 40 de ani de la premiera „Reconstituirii”, Pintilie şi-a mărturisit tracul.

După proiectia cu „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, una dintre spectatoarele filmului, new yorkeza Madeleine Shane şi-a mărturisit emoţiile: „Nu m-am așteptat la așa ceva. E un film foarte puternic şi foarte frumos ca imagine. Cred că m-a făcut să mă simt foarte norocoasă că sunt aici…”

Unii din actorii preferaţi ai lui Pintilie, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ
au povestit despre relaţia dintre regizorul Pintilie cu actorii săi, atit în teatru cît şi în film. O relaţie care, spun actorii, i-a marcat profund. Retrospectiva Lucian Pintilie de la Muzeul de Artă Moderna de la New York a fost organizata de Institutul Cultural Român.