Cea mai bună băutură este apa… fără clor...

...ar putea spune, sau constata locuitorii municipiului Chişinău cu începere din luna aprilie.
Societatea „Apă -Canal - Chişinău” promite să înlocuiască clorul gazos, folosit în prezent pentru tratarea apei, cu aşa-numitul hipoclorit de sodiu, o sare mai inofensivă şi mai benefică pentru calitatea apei potabile, după cum spun specialiştii. Vom discuta astăzi cu directorul general al societăţii „Apă – Canal - Chişinău” Constantin Becciev.

Europa Liberă: Dle Becciev, ştirea despre faptul că, din aprilie, se va renunţa la clor în favoarea altui preparat pentru tratarea apei potabile în municipiul Chişinău este deja cunoscută. Unii ar spune că este o schimbare oarecum istorică – cui dintre cei născuţi în fosta URSS, dar şi în 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova nu-i este cunoscut mirosul strident al clorului în apă … În primul rând, de ce a durat atât, dle Becciev, de vreme pe la alte curţi apa se tratează demult într-un mod mai benefic pentru sănătatea omului?

Constantin Becciev:
Într-adevăr, o perioadă destul de îndelungată am utilizat clorul ca dezinfectant al apei potabile, cu toate că toată lumea cunoaşte că este cel mai ieftin dezinfectant, dar şi este cel mai periculos şi nu este cel mai sănătos. Acum câţiva ani au fost reactualizate tarifele la serviciile de apă potabilă, au fost aduse în concordanţă cu costurile reale ale lor, am început a activa în beneficiu şi evident au apărut oportunităţi investiţionale. Chiar ieri am întrunit un simpozion internaţional, au venit mai multe firme americane şi de ce spun asta: întrucât ideea trecerii la un alt dezinfectant, hipocloritul de sodiu, ne-a fost anume sugerată de către colegii noştri din SUA anul trecut. Şi iată a prins foc, împreună cu ideea americană, cu un proiect francez şi cu utilaj de la renumita firmă SIEMENS din Germania a fost posibil ca practic să finalizăm această lucrare şi din aprilie vom trece la dezinfectantul hipocloritul de sodiu, un dezinfectant cu mult mai sănătos, care nu este atât de periculos, întrucât staţia de tratare a apei la noi se află într-un cartier locativ de la Ciocana, un cartier foarte mare, dar şi sigur ne bucură acest fapt.

Europa Liberă: Tratarea apei, din aprilie, cu hipocloritul de sodiu cruţă mai mult sănătatea consumatorului, asigură o calitate mult mai bună a apei. Noua metoda de tratare a apei este totuşi mai costisitoare. Cum s-a reuşit menţinerea neschimbată a tarifelor şi se va reuşi pe viitor, sau trebuie să ne aşteptăm la o majorare?

Constantin Becciev:
Nu, cred că nu trebuie să ne aşteptăm l o majorare a tarifelor. Cel puţin în acest an. O să vedem cum o să meargă inflaţia în anii viitori, însă vreau să vă spun că într-adevăr costurile administrării unui nou dezinfectant, hipocloritul de sodiu, sunt mai scumpe, însă ponderea lui în toate cheltuielile este destul de mică. Aşa că nu poate afecta tarifele în vigoare.

Europa Liberă: Celelalte localităţi vor rămâne cu clorul gazos în apă? Este, cu alte cuvinte, deocamdată un privilegiu al municipiului Chişinău?

Constantin Becciev:
Da, într-adevăr. Ieri au fost toţi colegii noştri din Republica Moldova, managerii de la toate regiile de apă din ţară au luat cunoştinţă de ceea ce se întâmplă la Chişinău şi cred că această practică va fi lansată şi în alte regiuni ale republicii.

Europa Liberă: Vor avea bani autorităţile publice locale, sau cum s-a reuşit aici la Chişinău?

Constantin Becciev:
Exemplul de la Chişinău s-a extins şi în alte raioane ale republicii, au fost reactualizate tarifele în vigoare. Întrucât cel care se îneacă, trebuie în primul rând singur să se ajute. Deci, aşa se întâmplă şi în regiile de apă: au fost reglate tarifele şi cred că apar de acum surse pentru ulterioarele investiţii.

Europa Liberă: S-a afirmat – cu laude faţă de hipocloritul de sodiu - că în oraşele în care acesta a început să fie utilizat cazurile de hepatită şi tuberculoză s-ar fi redus cu 30-50 la sută… Asta ar însemna că utilizarea clorului a fost eficientă doar în proporţie de chiar 50 % uneori?

Constantin Becciev:
Hipocloritul de sodiu este deja un dezinfectant cunoscut în lumea întreagă, mai ales în SUA unde este folosit în proporţie de 70 la sută, Colegii noştri din SUA au confirmat acest fapt. Ieri am fost în şedinţă cu mari „granzi” din SUA, cum este General Electric, Motorola, care se ocupă cu aşa lucruri.

Europa Liberă: Forumului investiţional în domeniul apei şi apelor uzate în Moldova: s-a vorbit despre scopul parteneriate potenţiale cu companii din SUA pentru a aborda direct problemele specifice domeniului tratării apei. Există vreun exemplu în acest sens?

Constantin Becciev:
Pe parcursul zilei de astăzi o să avem mese rotunde cu investitori din SUA, din România şi din Republica Moldova, unde se vor iniţia nişte parteneriate publice-private în domeniul apelor, mai ales că suntem în preajma Zilei mondiale a apelor – 22 martie.

Europa Liberă: În general, dacă vorbim de sistemul de alimentare cu apă și canalizare, cum e Chişinăul în competiţie cu alte capitale?

Constantin Becciev:
Ca să nu ne lăudăm prea tare, pentru că nu miroase chiar bine, dar din discuţii cu colegii noştri din alte state, alte ţări, chiar şi din România, la Chişinău nu stăm prost cu serviciile de apă potabilă, la toate capitolele.

Europa Liberă: Veşti bune, deşi lumea întotdeauna este sceptică…

Constantin Becciev:
Asta e realitatea şi e normal să fim criticaţi vehement, întrucât toată vremea este loc de mai bine…


Europa Liberă: Acum apa va fi înţeleg şi mai bună, considerabil mai bună, dacă se va utiliza…

Constantin Becciev:
Evident calitatea apei va creşte, datorită dezinfectantului, întrucât dezinfectantul joacă un rol foarte important în calitatea produsului.

Europa Liberă: Sigur că nu va ajunge la calităţile vinului, înţeleg, chiar dacă vin sărbătorile…

Constantin Becciev:
Nu, nu ne batem cu vinul…

Europa Liberă: Sunteţi, cred, unul dintre experţii care ştiu imens mai mult despre accesul la apă şi calitatea acestei ape în Republica Moldova…Cum vedeţi sta starea de lucruri în acest sens în comparaţie cu alte ţări? Unde accesul la apă este mai prost sau calitatea apei este la limita pericolului? Unde s-ar afla Republica Moldova în general cu o agricultură anterior atât de intensivă şi periculoasă pentru ape? Există motive de îngrijorare pentru cetăţeanul obişnuit, sau există situaţii diferite la Chişinău şi la ţară?

Constantin Becciev:
Avem probleme foarte serioase în Republica Moldova. Evident în Chişinău stăm mi bine, însă în Republica Moldova stăm mai jos de mijloc, să spunem aşa, în toată lumea întreagă, dacă nu la coada listei. Asta e situaţia, însă nu trebuie să dăm mâinile în jos, trebuie să muncim. Ceea ce facem şi noi, iată, acum facem forumul acest investiţional, se mai modifică legislaţia în vigoare, inclusiv legat de transmiterea tarifelor la ANRE, întrucât acesta este un impediment foarte important pentru investiţii în domeniu. Deci, o să muncim şi o să schimbăm situaţia. Numai că sigur trebuie s-o facem toţi împreună.

Europa Liberă: A propos de „toţi împreună”. În general, există vreun efort, materializat în publicitate socială, de exemplu, sau în altceva, care să cultive atitudinea responsabilă faţă de apă, faţă de consumul acesteia?

Constantin Becciev:
Eu cunosc chiar faptul că la Europa Liberă s-a vorbit de mai multe ori despre un exemplu concret – diferenţa de volumele dintre contoare. Aici stă deschisă o problemă pe care trebuie să om rezolvăm cât mai curent. Întrucât diferenţa dintre contorul de la bloc şi suma indicaţiilor contoarelor de la apartamente este cauzată anume de risipa de apă din apartamente. Deci, vasele de la veceu, garniturile de la robinete etc., deci picăturile celea pe care noi le scăpăm în majoritatea apartament se prefac în volume enorme de apă, în risipă care pleacă în sistemul de canalizare. Deci, trebuie să prindem această risipă şi să fim mai grijulii faţă de apa potabilă care ne vine la robinet.