Abayomi Ogundipe: „Ca să devii voluntar trebuie să treci prin două etape. Unu, să te descoperi. Doi, să vrei să schimbi lumea.”
Numele celui pe care îl auziţi este Abayomi Ogundipe şi pentru un antropolog african este clar că tânărul e din Nigeria. A venit în Republica Moldova pentru un an de zile, să facă voluntariat. Are 27 de ani şi e împătimit de rock-ul american.
Deşi în Nigeria a studiat managementul, aici, în Republica Moldova s-a oferit să ajute copiii din orfelinate şi asta pentru că Abayomi este membru al organizaţiei internaţionale AIESEC care oferă tineri voluntari în peste o sută de ţări ale lumii. Atunci cînd i s-a propus să vină în Republica Moldova a acceptat din prima. Iată de ce:
Abayomi şi-a luat viza, şi-a făcut valiza şi a ajuns la Chişinău. Prima impresie? Că este acasă:
„Cînd am ieşit din aeroport m-am simţit: „Oau, parcă sunt la mine în ţară!” Am simţit că mă voi acomoda uşor aici. Oamenii sunt foarte deschişi, însă diferiţi decît cei din Nigeria. De fapt, am observat că la noi femeile sunt mai respectate decît în Republica Moldova. În Nigeria, dacă merg pe drum şi văd o femeie cărând sacoşe grele, numaidecît am să o ajut.”
„Prin acest proiect vrem să integrăm copii din orfelinate înapoi în societate. Îmi imaginez viaţa tinerilor din aceste case de copii, încerc să mă pun în pielea lor... E trist, cred că ei nu înţeleg ce se întâmplă în afara orfelinatului în care locuiesc, de parcă ar trăi cu 25 de ani în urmă. Cred că dacă iau cu mine un copil şi îl aduc în oraş, îi dau bani, nu va şti ce să facă cu ei. De aceea vrem să-i obişnuim cu viaţa în afara orfelinatelor.”
Despre voluntariat tânărul nigerian are propria viziune:
Republica Moldova nu este prima „staţie” în traseul de voluntariat pe care şi-a propus Abayomi să îl treacă. În trecut a predat engleza în Turcia şi chiar în... Siberia.
Tânărul nigerian îşi doreşte, la fel ca şi preşedintele Nicolae Timofti... să facă lumea mai bună. Presupun că mulţi ar putea zâmbi pe sub mustăţi de asemenea afirmaţii, numai că tocmai oameni ca Abayomi au făcut posibilă marea performanţă la care au ajuns Steve Jobs sau Indira Ganhdi. Mesajul lui Abayomi este adresat majorităţii covîrşitoare din Republica Moldova care nu are încredere în acţiunile de caritate. Această statistică am găsit-o în sondajele recente, care arată că doar 2 din 10 moldoveni fac donaţii.