Procedura e anevoioasă, dar şi consumatorii nu sunt interesaţi să afle drepturile şi obligaţiile lor.
Cetăţenii care s-au pomenit cu electrocasnicele defectate ca urmare a fluctuaţiilor de tensiune îşi pot recupera prejudiciul, doar dacă reuşesc să urmeze o procedură anevoioasă şi de durată, în care să dovedească natura defecţiunilor, dar şi proprietatea asupra bunurilor scoase din uz.
În lipsa unui contract cu furnizorul de energie electrică, şansele consumatorilor de a-şi face dreptate scad dramatic. Este şi cazul Victoriei Gorincioi din Chişinău, care, după o întrerupere de curent, a constatat că au ieşit din funcţiune mai multe aparate electrice.
Cu toate că furnizorul de electricitate a constatat că defecţiunile sunt cauzate de un şoc de tensiune, femeia nu a putut face faţă cerinţelor mult prea ridicate, în opinia ei, înaintate de compania de electricitate. Dânsa a renunţat în a-şi mai căuta dreptatea, pentru că stă cu chirie, iar furnizorul i-a solicitat, între altele, să facă dovada că are viză de reşedinţă în locuinţa unde s-au produs defecţiunile.
Dacă furnizorul confirmă că defecţiunile sunt din cauza unui şoc de tensiune, păgubitul poate duce aparatura la reparat, neapărat la o unitate licenţiată în domeniu, după care să prezinte furnizorului chitanţele. Pentru a se vedea însă cu banii în mână, păgubitul trebuie să fie capabil să demonstreze că a cumpărat aparatele electrocasnice.
Chiar şi aşa, în eventualitatea probării acestor prejudicii, despăgubirile sunt infime, în raport cu potenţiala pagubă, dar şi cu eforturile depuse pentru a o dovedi, spune preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie Electrică, Nicolae Mogoreanu, care nu chiar demult a reuşit, totuşi, să obţină despăgubiri de la furnizorul de electricitate, pentru calculatorul defectat.
Nicolae Mogoreanu susţine că regulamentul aprobat de autoritatea naţională pentru reglementări în energetică în baza căruia cetăţenii ar trebui să-şi apere drepturile, ca şi contractul cu furnizorul de electricitate, sunt pline de clauze care fac aproape imposibilă recuperarea unor pagube:
Nicolae Mogoreanu: „Este un mecanism foarte complicat, în unele cazuri este imposibil de a respecta toate prevederile care sunt stipulate în regulament pentru a obţine prejudiciul. Însă când apare situaţia, reprezentanții furnizorului născocesc încă o listă de cerinţe pentru ca consumatorul să primească prejudiciul”.
Vasile Gribincea: „Reclamantul vine la companie atunci când i s-a întâmplat un incident şi constată că nu are contract. Dacă cineva dintre cetăţeni se adresează cu o solicitare de a i se comenta în calitate de chiriaş ce ar trebui să întreprindă în raport cu furnizorul, sub aspectul eventualelor incidente şi acoperirea prejudiciului, să aibă o relaţie corectă şi civilizată cu furnizorul, vor fi ajutaţi”.
Reprezentanţii ANRE, la rândul lor, recunosc că procedura de obţinere a despăgubirilor este anevoioasă, dar, spun că şi consumatorii nu sunt interesaţi în a se informa cu privire la drepturile şi obligaţiile lor, precum şi asupra reglementărilor care stau la baza sistemului de alimentare cu energie electrică. Şeful direcţiei juridice şi protecţia consumatorului din cadrul ANRE, Evlampie Donos, sugerează consumatorilor să-şi legalizeze relaţiile cu furnizorii de utilităţi, pentru că numai aşa vor putea să pretindă şi să obţină despăgubiri pe potriva pierderilor pe care le-au suportat:
Anul trecut cetăţenii au depus la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică peste 1.300 de plângeri împotriva furnizorilor de utilităţi. Cele mai multe plângeri se referă la facturare, după care urmează încălcarea prevederilor contractuale şi calitatea serviciilor.