Gh. Cojocaru: „această guvernare își trage rădăcinile din mișcarea de revoltă a tinerilor împotriva fostului regim comunist”.
Despre apropiata a treia aniversare a protestelor de stradă din aprilie și despre investigarea lor a stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: „Data de 7 aprilie 2009 va rămâne în istoria recentă a Republicii Moldova drept marțea sângeroasă a acestui început de secol, când sute de tineri erau vânați pe străzile capitalei, direct în microbuze sau în căminele studențești, când factorii de ordine au aplicat tortura în masă, au luat decizii sfidând normele elementare de drept, au comis omoruri bestiale, rămase nedescoperite până astăzi”.
Europa Liberă: Autorităţile totuşi au identificat un număr de personae care urmează a fi „recompensate”, dacă este potrivit acest cuvînt. Însă lipseşte totuşi un dosar amplu, sau o cercetare exhaustivă despre ceea ce s-a întîmplat. După trei ani, mai pot fi oare descâlcite firele evenimentelor de atunci?
Gheorghe Cojocaru: „Ar putea fi descâlcite, oricât de complicat ar fi acest caz, dacă ar exista suficientă disponibilitate și preocupare în acest sens. Instituțiile abilitate sunt cele care au datoria de a investiga și duce la un sfârșit acest dosar, care atât timp cât nu este finalizat și nu se va face dreptate rămâne o restanță ce va trage greu în balanța sprijinului electoral oferit actualei guvernări. Or, această guvernare își trage rădăcinile din mișcarea de revoltă a tinerilor împotriva fostului regim comunist, acuzat de falsificarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie a acelui an.”
Europa Liberă: Dar percepţia este că investigarea acestui dosar trenează, sau cel puţin nu este sufficient de transparent efortul. De ce se întîmplă acest lucru?
Gheorghe Cojocaru: „Poate pentru că nu este un dosar simplu, este un dosar cu implicații politice la cel mai înalt nivel și, după cum se vede, tocmai investigarea acestor implicații de coloratură politică este cea mai complicată dimensiune a dosarului evenimentelor din 7 aprilie.”
Europa Liberă: Unii observatori se întreabă dacă dacă nu cumva avem un sistem de justiţie nefuncțional odată ce atîta se vorbeşte despre necesitatea reformării sistemului?
Gheorghe Cojocaru: „Evident, acest lucru este adevărat și, mai mult decât atât, prin modul în care justiția a operat în acele zile ea s-a compromis, astfel încât astăzi sunt necesare măsuri radicale pentru a o reforma și a o reabilita ca instituție de stat de drept şi democratic.”
Europa Liberă: Cazul Baghirov este o hîrtie de turnesol care ar putea adduce mai multă lumină asupra celor întîmplate?
Gheorghe Cojocaru: „Cazul Baghirov are o legătură cu evenimentele din 7 aprilie. Acest caz a constituit obiectul unei anchete parlamentare care și-a propus să stabilească cu exactitate circumstanțele evadării acestui cetățean rus din Republica Moldova. Dar trebuie să menţionăm că acest caz este unul controversat, cu multe semne de întrebare. Și acest dosar, și altele care nu au fost finalizate, luate în ansamblu, subliniază o dată în plus, cu regret, inapetența factorilor de justiție pentru aflarea adevărului despre evenimentele din 7 aprilie 2009.”