Cursa electorală prezidențială în Statele Unite și psihologia candidaților republicani

Candidatul prezidențial Mitt Romney după victoria în statul Illinois, la 20 martie.

În politica americană a nu-ți atașa eticheta de perdant este foarte important.

In Statele Unite, dupa aproape 40 de alegeri preliminarii in tabara opozitiei republicane, Mitt Romney are de doua ori mai multi delegati decit Rick Santorum si de patru ori mai mult decit Newt Gingrich. Cu toate acestea, cei doi contracandidati refuza sa se retraga din cursa si sa-l lase pe Romney sa se pregateasca pentru confruntarea cu presedintele Obama. Din ce motive, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Una dintre explicatii este ca cei doi si Ron Paul, care are chiar mai putini delegati urmaresc ceva. In cazul lui Ron Paul este nevoia de a continua dezbaterea publica despre libertate individuala si ordinea constitutionala. Ceilalti doi si-ar putea dori pozitii in cabinet sau o partitura mai vizibila la conventia partidului.

Fostul senator Santorum inca mai crede in victorie, el referindu-se de curind la Ronald Reagan in 1976, cind acesta a cistigat primele preliminarii doar in mai. Ceea ce Santorum a omis sa spuna este ca Reagan a pierdut acele preliminarii, dar - si acesta ar fi un argument pentru mentinerea in cursa - a cistigat in 1980 fara sa-si modereze mesajul ultra-conservator. In plus, in politica americana, care seamana din ce in ce mai mult cu o competitie sportiva, ideea de a nu te recunoaste infrint, a nu-ti atasa eticheta de perdant este foarte important.

Pentru un candidat ca Newt Gingrich, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor, care a condus cu succes o mini-revolutie republicana in 1994, cistigind controlul asupra Congresului, ideea de a ceda si a fi infrint poate parea de neacceptat. In viziunea sa, mesajul pe care-l aduce in campanie este nu doar util, dar si salvator pentru tara si in unele aspecte ale sale, pentru planeta. Astfel de personalitati nu sint facute sa se dea la o parte.

Un alt obstacol in calea recunoasterii infringerii este efectul starii de campanie, infuzia de speranta si adrenalina. Faptul de a te considera apt pentru o pozitie cum este cea de presedinte al Statelor Unite presupune din start o buna doza de supra-evaluare si ea se amplifica, pe masura ce campania avanseaza. Din perspectiva lui Ron Paul, intregul sau argument este ca se plaseaza in afara partidului sau, republican si atunci de ce sa se incline atunci cind liderii partidului ii cer sa iasa din competitie? El mai stie si ca - spre deosebire de Romania - opiniile dizidente nu sint excluse din partid, ci continua sa coexiste cu majoritatea.

Cu toate astea ramine intrebarea, de ce sa ramii in cursa cind toate datele arata ca nu ai sanse? Psihologia candidatului politic are insa elementul risc ca un principal ingredient, multi dintre candidati cred in minuni. Luna trecuta fostul candidat prezidential republican, Bob Dole a spus ca e momentul ca Santorum sa iasa din cursa, dar a adaugat din proprie experienta „Oricit ti-ai dori sa nu o faci, uneori trebuie sa te supui realitatii”.