Cel mei des le trec pragul, pentru o consultaţie juridică, persoanele nevoiaşe şi cele în vârstă.
De aproape un an şi jumătate, în 30 de sate din Moldova, funcţionează parajurişti: sînt la bază învăţători sau asistenţi sociali, care au primit o instruire juridică de bază, iar acum îi pot sfătui pe săteni cum şi unde să-şi rezolve problemele simple, legate de o moştenire sau o ceartă cu vecinii. Parajuriştii sînt un proiect finanţat de fundaţia Soros-Moldova, iar astăzi, la Chişinău, şi-au impărtăşit experienţa. Lucia Diaconu a stat de vorbă cu cîţiva din ei.
Mai mulţi parajurişti au recunoscut că au avut nevoie de ceva timp pînă cînd oamenii din sat s-au obişnuit cu ideea să meargă după consultaţie juridică la ei şi nu la primărie sau la rude cum erau obişnuiţi să facă.
„Jumătate de an chiar mi-a fost foarte greu să le explic ce înseamnă aceasta. Oamenii citeau anunţurile pe care eu le plasam în sat şi chiar mă întrebau ce înseamnă juridic. Dar la moment beneficiarii sînt destul de mulţi, mai ales că activez în trei sate. Chiar îşi spun unii altora să se adreseze la mine”, mi-a spus Svetlana Oprea din satul Cioara, raionul Hînceşti.
Femeia a adăugat că cel mei des le trec pragul persoanele nevoiaşe şi cele în vîrstă. Cît priveşte problemele cu care vin sătenii la parajurişti, acestea par să fie unele şi aceleaşi în toate localităţile. Iată bunăoară pentru ce l-au solicitat consătenii în perioada de cînd activează ca parajurist pe Ion Popuşoi din Alcedar, Şoldăneşti.
„Cel mai mult moştenirea, contractele... contractele chiar foarte des, mai ales cele de arendă, pentru că se fac foarte multe nerespectări ale condiţiilor contractelor şi adeseori liderii profită de acest fapt că lumea nu cunoaşte ce spune legea, multe persoane care sînt în etate nu-şi caută dreptul şi oricum ajung la noi ca să rezolvăm nişte chestiuni aşa de ordin practic, hai să spunem.”
Şi Victor Puică din Selişte, Nisporeni: „Foarte multe probleme sînt şi cu ajutoarele sociale, i se refuză dreptul la ajutor social şi ar vrea şi sfatul unei persoane care nu este implicată în activitatea aceasta. Probleme cu vecinii la fel sînt. Este destul de dificil să împaci doi vecini ca să nu meargă în instanţă.”
Coordonatorul proiectului „Abilitarea Juridică a Comunităţilor Rurale” la Fundaţia Soros Iurie Cuza remarcă însă că parajuriştilor le revine şi sarcina să dezrădăcineze obişnuinţa oamenilor să pună pe umerii altora problemele lor.
„El vine la parajurist, parajuristul îi spune şi el după aceea dă din mînă pentru că trebuie să se ducă la notar să plătească bani. Sau chiar dacă trebuie să facă ceva eforturi, nu neapărat să plătească bani, el tot renunţă. Asta este o problemă care cere o abordare mai sistemică, mai îndelungată.”
Într-un an şi jumătate, cei 30 de parajurişti instruiţi de Fundaţia Soros-Moldova au consultat gratis peste 6000 de cetăţeni în satele unde şi-au deschis birouri. Aceştia nu au dreptul să reprezinte cetăţenii în instanţele de judecată dar le acordă sfaturi juridice simple.