Vizita premierului Filat și a delegației guvernamentale moldovene la Sofia

Primii miniștri Vlad Filat și Boiko Borisov la Sofia

Premierul Boiko Borisov a mulțumit părții moldovene pentru atitudinea față de comunitatea bulgară și Universitatea de la Taraclia.

Primul-ministrul Vlad Filat s-a întâlnit cu omologul său, Boiko Borisov, cu președintele Rosen Plevneliev și cu președinta Parlamentului Țețka Țaceva. A fost semnat un Acord privind cooperarea în domeniul situaţiilor excepţionale. Cei doi prim-miniștri au inaugurat Forumul economic moldo-bulgar.

La conferința de presă comună, Borisov a subliniat importanța conectării sistemelor de gazoducte ale Bulgariei, Republicii Moldova și României pentru independența energetică a celor trei state. În luna mai Bulgaria va face prima săpătură la un nou gazoduct cu România.

Borisov a văzut posibilități de dezvoltare a relațiilor economice prin folosirea zonelor libere din Moldova. El a criticat Rusia care aplică mărfurilor produse în Bulgaria cele mai înalte taxe vamale: „de parcă suntem cea mai bogată țară din Uniunea europeană”.

Premierul bulgar a adresat laude disciplinei fiscale din Moldova care a redus deficitul său bugetar la numai 2,4%. El a mulțumit Moldovei pentru atitudinea bună față de comunitatea bulgară menționând în special Universitatea de la Taraclia.

La întîlnirea cu studenții moldoveni din Bulgaria


La rândul său Vlad Filat a menționat creșterea realizată în comerțul bilateral care a depășit, în 2011, 100 de milioane de euro. În cursul anului va putea avea loc o ședință comună a celor două guverne.

Premierul moldovean s-a întălnit cu reprezentanţii Asociaţiei „Plai natal”. Un sfert din cei 82 000 de străini care au primit în ultimii 10 ani cetățenie bulgară sunt din Republica Moldova.