„Formuzal apără limba rusă” (Panorama).
Editorialistul Nicolae Negru notează în Jurnal de Chişinău că „potrivit logicii ruseşti, dacă nu va recunoaşte Transnistria drept partener egal, Chişinăul va trebui să plătească datoria pentru gazele consumate de transnistreni, datorie care se ridică la circa 3 miliarde de dolari. Aşa a „decretat”, la Tiraspol, „reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria”, Dmitri Rogozin. [...] În mod, paradoxal, vizita lui Rogozin (şi, cu o zi înainte, a ministrului rus al Apărării) a complicat, dar a şi simplificat lucrurile. În sens că reglementarea transnistreană pare acum aproape imposibilă, în schimb există o mai multă claritate în ce priveşte poziţia Rusiei. Ea nu recunoaşte formal Transnistria, dar preia controlul deplin asupra ei, pentru ca, la momentul potrivit, să poată lua decizia care îi convine” mai scrie dl Negru în Jurnal de Chişinău.
Irina Krasilinikova notează în Moldavskie Vedomosti că tema principală a ultimei şedinţe de Guvern a fost adoptarea Planului de acţiuni pentru 2012-2015. Ca şi majoritatea proiectelor actualului Guvern, acest plan arată foarte ambiţios, spre exemplu PIB va creşte anual cu 5%, volumul exporturilor vor creşte în medie cu 8% pe an, productivitatea agricolă la hectar va creşte creşte cu aproximativ 7% iar rata sărăciei, dimpotrivă, va scădea spre 2014 pînă la 22%. La termenul stabilit, Guvernul planifică să încaseze venituri în valoare de 1,5 miliarde de lei din privatizarea şi administrarea proprietăţii de Stat precum şi crearea a 10 întreprinderi pe bază de parteneriat public-privat. Şi deoarece în elaborarea acestui Plan nu a participat niciun reprezentant al societăţii civile, autoarea se întreabă: „oare nu prezintă un interes public modul în care vom trăi pînă în 2015?”
Într-un articol intitulat „Formuzal apără limba rusă”, Lev Gorohov scrie în Panorama că başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a cerut de la subalternii săi să nu examineze scrisorile venite de la Guvern sau alte instituţii de Stat dacă ele sunt scrise doar în limba română. Mai mult ca atît, şeful administraţiei regiunii a declarat că scrisorile care nu sunt traduse în limba rusă vor fi trimise înapoi, fără a fi examinate şi vor fi însoţite de o scrisoare de însoţire în limba găgăuză. Oponenţii başcanului consideră însă, că şeful administraţie încearcă doar să-şi facă publicitate.
În editorialul său din Timpul Constantin Tănase scrie că „asistăm zilele acestea la atacuri deschise asupra suveranităţii R. Moldova, la un amestec brutal în afacerile noastre interne, iar conducătorii noştri, de parcă ar fi hipnotizaţi, nu reacţionează - mă refer la tăcerea suspectă a acestora în legătură cu declaraţiile obraznice ale clovnului lui Putin - D. Rogozin. [...] Se creează impresia că demnitatea şi suveranitatea acestui stat sunt sacrificate pe altarul orgoliilor şi reglărilor de conturi între liderii Alianţei, fiindcă lupta dintre ei nu s-a încheiat, iar liniştea actuală din sânul Alianţei e o linişte dinaintea furtunii. Am ajuns la un paradox, dar un paradox aparent: adevăraţii statalişti, care ţin la demnitatea acestui stat şi a poporului ce i-a dat numele sunt... unioniştii, iar pretinşii statalişti şi patrioţi moldoveni sunt în realitate cei mai periculoşi duşmani ai independenţei şi suveranităţii R. Moldova”, conchide dl Tănase.