Bulgaria a renunţat la cea de-a doua centrală nucleară

Şantierul de la Belene

…dar s-a trezit în schimb cu un nou scandal politic.

Bulgaria a anunțat recent că renunță la proiectul construirii celei de-a doua centrale nucleare din țară, care urma să fie ridicată de ruşi la Belene. Decizia a fost primită cu neplăcere la Moscova, dar a iscat o dispută politică şi la Sofia, cum veţi auzi în relatarea corespondentului nostru Petio Petkov.

Decizia guvernului Borisov confirmată de parlament de a renunța la proiectul nuclear „Belene” nu a închis problema, ci a pus semne noi de întrebare.

Liderul stângii Serghei Stanișev a avertizat că dacă formațiunea sa va câştiga alegerile parlamentare din 2013, cea ce este însă puţin probabil, proiectul „Belene” va fi realizat.

Socialiştii au organizat la Plevna un miting naţional pro-Belene la care Borisov a fost între altele acuzat că face jocul americanilor. A început colectarea de semnături în favoarea organizării unui referendum în care cetăţenii vor fi chemaţi să decidă soarta proiectului.

În favoarea lui „Belene” se pronunță și naţionaliștii din„Ataka” şi VMRO. Spre deosebire de naționaliştii moderaţi, cei din „Ataka” nu doresc să fie parteneri ai foştilor comunişti. La numai trei zile după ce au sprijinit moţiunea „Belene” iniţiată de socialişti, ei şi-au retras semnăturile lăsându-şi prezumptivii parteneri într-o situaţie incomodă.

Noul ministru al economiei, energeticii şi turismului Delian Dobrev a declarat astăzi că centrala cu o putere de 2.000 de megawați va costa în cel mai bun caz nu 4, ci 10,35 de miliarde de euro, iar un kilowatt/oră - 7,5 eurocenţi, conform unui studiu preliminar realizat de consultantul britanic HSBC.

Echipamentele au fost comandate de guvernele precedente în uzine din Rusia fără să existe un contract final. Acum factura de plată în valoare de câteva sute de milioane de euro trebuie achitată, iar primul reactor produs poate fi vândut unei terţe ţări, cel mai probabil Turciei, sau instalat la centrala de la Kozlodui. Cea de a doua variantă însă va necesita între 9 şi 12 ani.

Neregulile comise de guvernul Stanişev au fost trimise procuraturii generale. Efectul însă va putea fi minim întrucât a trecut perioada de trei ani de prescriere în cazul infracţiunilor administrative.