AIE trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura ireversibilitatea cursului pro-european (Jurnal de Chişinău)

Şefi de la avioane cu salarii de milioane (Adevărul)
În editorialul său de azi din Jurnal de Chişinău intitulat „Politica sentimentelor” Nicolae Negru scrie că guvernarea actuală ar avea o problemă serioasă, de vreme ce o bună parte din alegători consideră că preşedintele Republicii Moldova a fost ales ilegal, potrivit celui mai recent sondaj. Chiar dacă Curtea Constituţională a validat alegerea preşedintelui, simpatizanţii PCRM se lasă conduşi de sentimente, scrie editorialistul. Nicolae Negru sugerează că AIE şi-ar putea consolida poziţia dacă ar face la fel, şi anume ar apela la sentimentele oamenilor. „Ca să-i convingi să nu-i asculte pe liderii comunişti, trebuie să-i convingi că Uniunea Europeană ar putea fi o „patrie” mai bună decît Rusia. AIE trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura ireversibilitatea cursului proeuropean. Aceasta va consolida societatea mai mult decît orice acţiuni propagandistice” scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale



Un interviu cu politologul Bogdan Ţîrdea la Europa Liberă îi serveşte drept punct de plecare lui Constantin Tănase pentru editorialul său în Timpul. Jurnalistul combate afirmaţia politologului că partidele care îmbrăţişează valori naţionaliste s-ar identifica cu extrema dreaptă. „E o cumplită rătăcire să crezi că statul R. Moldova poate fi edificat pe această ideologie, izvorâtă din ideologiile imperiale ruseşti şi comuniste (sovietice). Mă tem să recunosc, dar, uneori, mă chinuieşte gândul că în aceste două decenii de „construcţie naţională şi statală” am construit un stat-monstru în care se simt bine doar guvernanţii, hoţii, criminalii, corupţii şi ivanii fără ţară,” scrie Constantin Tănase.

Adevărul publică un articol de Ion Preaşcă cu titlul „Şefi de la avioane cu salarii de milioane”. Ziarisul citează un raport al Curţii de Conturi şi pe auditorul Violeta Andrieş care constată că salariul mediu al celor 2047 de angajaţi ai companiilor şi instituţiilor de stat din domeniul aviaţiei a fost de circa 125 000 de lei pe an, iar în cazul a mai bine de 10% din ei remunerarea anuală a depăşit 200 000 de lei. 70% din leafă sînt diverse sporuri şi premii. Pe de altă parte este citat directorul interimar al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile Iurie Zidu care justifică salariile mari prin încercarea de-a opri fluxul de piloţi calificaţi spre companii care plătesc mai bine.

Ziarul Panorama dedică un articol industriei de confecţii. În 2011 producţia fabricilor de confecţii s-a vîndut mai bine decît în 2010, cu toate acestea nu toate fabricile din acest sector au reuşit să iasă cu profit la sfîrşit de an, este concluzia autorului materialului.

Tot Panorama aminteşte că la 10 mai la Chişinău începe cel mai popular festival în Moldova al filmului documentar Cronograf. Reflecţiile Elenei Uzun pe această temă le găsiţi în ediţia de azi a ziarului.