Igor Boţan: „Stânga din R.Moldova caută revenirea la trecutul recent şi apropierea de Rusia.”
Europa Liberă: Se poate spune că a venit în Franţa un Dodon la putere? Sau comparaţia este deplasată?
Igor Boţan: „Eu cred că această comparaţie nu rezistă, Partidul Socialist francez este un partid cu tradiţii. Partidele politice din Occident s-au dezvoltat în mod normal, adică întotdeauna au răspuns la provocările timpului, pe când partidele politice din Est sunt partide care împrumută valori din Occident, dar aceste forme perfect occidentale le umple cu esenţă moldovenească, rusească, ucraineană ş.a.m.d. Deci, aceasta explică de ce Republica Moldova, Ucraina, Rusia, alte state post-comuniste sunt democraţii limitative şi cred că acest lucru nu trebuie să ne sperie. Este o cale normală, noi împrumutăm, învăţăm, încercăm să adaptăm la realităţile noastre moldovene.”
Europa Liberă: Dar în Parlamentul european avem familii de stânga, de dreapta. În ce puncte converg, de exemplu, partidele socialiste din spaţiul răsăritean cu stânga socialistă europeană?
Igor Boţan: „Avem în Parlamentul European în prezent alianţa progresistă a socialiştilor şi democraţilor, care întruneşte aproximativ 25 de procente din numărul deputaţilor din Parlamentul European. Este a doua, după mărime, fracţiune şi cred că partidul lui Dodon încearcă să devină un partid asociat la această mişcare europeană, aşa cum este de exemplu Partidul Democrat din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Vreau să vă rog totuşi să ne spuneţi prin ce se deosebeşte Partidul Socialiştilor din Moldova de acest partid victorios din Franţa?
Igor Boţan: „Vreau să spun că la nivel de valori proclamate nu se deosebesc. La nivel de posibilităţi şi de capacităţi se deosebesc dramatic. Nu poţi în Republica Moldova să promovezi valori sociale şi protecţie socială la nivelul occidental, atâta timp cât nu ai sursele pentru completarea bugetului. Deci, întotdeauna va fi nevoie de un compromis pentru a nu nimici businessul emergent şi pentru a ţine pe linia de plutire politica socială. Deci, lucrurile se deosebesc din punctul de vedere al realităţilor existente în Occident şi în Republica Moldova. Şi încă un lucru fundamental pentru stânga din Republica Moldova – ea caută soluţiile cele mai simple, dacă nu simpliste, iar cele mai simple şi simpliste soluţii sunt revenirea într-un fel la trecutul istoric recent, adică apropierea de Federaţia Rusă, care este văzută ca o sursă imensă de bunuri materiale care poate eventual salva Republica Moldova în situaţii de criză.”