Ziua Victoriei asupra Fascismului a fost marcată în toate oraşele Republicii Moldova. Opoziţia comunistă a organizat manifestaţii separate.
La Chișinău, în alte localități moldovene și în țări ale fostei Uniuni Sovietice s-a sărbătorit astăzi a 67-a aniversare a Victoriei asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial. Lucia Diaconu a asistat la momentele principale ale ceremoniilor din capitală.
La Chişinău a fost marcată azi Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial. Ca şi anul trecut însă opoziţia o oficiat această zi separat de oficialităţile statului, care au organizat un miting la Complexul memorial „Eternitatea”.
La ceremoniile oficiale de la Complexul memorial „Eternitatea” au fost de faţă cîteva mii de oameni. Mulţi ţineau în mîini buchete de flori şi aveau prinse în piept panglica Sfîntului Gheorghe, aşa-numitul simbol rusesc al zilei de 9 mai.
De la tribună au ţinut discursuri demnitarii statului şi cîte un veteran din ambele tabere beligerante, care au început să sărbătorească această zi împreună doar în ultimii ani.
Alianţa de la guvernare a fost reprezentată de liberal-democratul Vlad Filat şi democratul Marian Lupu, liderul liberalilor Mihai Ghimpu absentînd de la manifestaţie.
Premierul le-a spus oamenilor că este de datoria statului să-i comemoreze pe cei morţi în război şi să aibă grijă de veterani. „Graţie lor avem astăzi o Europă unită, graţie lor trăim astăzi în pace”, a fost unul din enunţurile primului ministru.
Spicherul Marian Lupu a chemat la unitate: „Ziua de 9 mai este şi o zi de unitate, atunci cînd noi toţi cei care reprezentăm naţiunea noastră moldovenească, toţi cei care formăm societatea noastră trebuie să dăm dovadă de unitate. Este o zi care ne impune să ne gîndim şi să acţionăm la asigurarea păcii interetnice şi armoniei civice.”
Iar preşedintele Nicolae Timofti a amintit că azi este marcată şi Ziua Europei: „Astăzi marcăm şi Ziua Europei. Vocaţia noastră europeană ne permite să întîmpinăm această zi cu bucurie. Bucurie deoarece timpul a demonstrat că Uniunea Europeană este un proiect de succes, un spaţiu al libertăţii, siguranţei şi bunăstării.”
După ce şi-au încheiat discursurile, demnitarii şi ambasadorii acreditaţi la Chişinău care au participat la ceremonie au depus flori la morminte, gest pe care s-au grăbit să-l repete şi oameni simpli.
„Am venit fiindcă la mine bunelul a fost la două războaie, a fost şi în Europa, a fost şi în China. Şi a apărat familia lui, a apărat patria lui şi pentru mine asta e o zi sfîntă. Păcat că n-am putut să iau nepotul, dar e foarte mic. Are doar un an şi patru luni, dar mi-am dorit mult,” ne-a spus Liliana Kondratenko.
Şi reprezentanţii opoziţiei şi simpatizanţii acesteia au depus flori la Complexul memorial „Eternitatea”. Dar spre deosebire de socialiştii lui Igor Dodon, opoziţia comunistă a lipsit de la partea oficială. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin le-a declarat ziariştilor că nu a fost invitat să participe la ceremonie, sugerînd că ar regreta lipsa de unitate.
Comuniştii şi-au adunat simpatizanţii în centrul capitalei, după care coloana a mărşăluit pînă la locul festivităţilor, purtînd steaguri cu simbolurile comuniste şi scandînd „Victorie”.
Mai mulţi veterani cu care am stat de vorbă mi-au spus că aceste rivalităţi nu-şi au locul.
„Această victorie eu aş spune că este a întregului popor. Şi nu avem ce împărţi. Dimpotrivă, ar trebui să ne bucurăm că am învins fascismul care a pus la cale acest război fratricid,” ne-a declarat veteranul armatei sovietice Ivan Zabolotnîi.