Cine va alcătui noul guvern al Greciei?

Graffiti pe un zid la Atena

Creditorii internaţionali şi pieţele financiare sunt foarte îngrijorate de evoluţiile din Grecia.

Convorbirile pentru crearea unui guvern în Grecia continuă să fie în impas, după ce liderul coaliţiei radicale de stânga, Alexis Tsipras a propus ca Grecia să se retragă din acordul de creditare cu Uniunea Europeană. Tsipras încearcă şi el să formeze un guvern, după eşecul de luni al liderului partidului conservator Antonio Samaras. Despre posibilele variante de guvern la Atena, mai multe de Oana Serafim care rezumă o depeşă a agenţiei Associated Press:

Partidul domnului Tsipras, profund anti european s-a plasat pe locul doi i9n alegerile parlamentare de duminica trecută din Grecia. Dacă el nu va reuşi să formeze un guvern, şi şanse nu sunt prea multe, altunci, liderul PASK, partidul socialist, Evanghelos Venizelos işi va încerca şi el şansele. Dacă nici acesta nu va reuşi, atunci urmează convocarea de noi alegeri parlamentare luna viitoare.

Partidul Comunist care are 8% din voturile de duminica a anunţat că el nu vrea sa intre în nici un guvern şi o declaraţie similară au făcut şi extremiştii de dreapta din „Zorile Aurite”, care au obţinut 7% din sufragii.

Potrivit agenţiei Associated Press, în aceste condiţii, nici un guvern nu poate fi format fără conservatorii din Noua Democraţie ai lui Antonio Samaras. Dar între Coaliţia Radicală de Stînga şi Noua Democraţie nu prea există cale de dialog.

„Renunţarea la acordul de creditare cu Uniunea Europeana va însemna prăbuşirea imediată a ţării, faliment internaţional şi în mod inevitabil, ieşirea din zona monedei unice europene”, a declarat Samaras adăugînd: „poporul grec nu a dat un mandat pentru distrugerea ţării sau pentru ieşirea din zona euro. Chiar dimpotrivă!”.

De doi ani de zile, din mai 2010 Grecia trăieşte numai din ajutoarele de urgenţă financiare acordate de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeana. Ele totalizează 312 miliarde de dolari. În schimbul lor, guvernele de la Atena au trebuit să aplice măsuri de austeritate dure: să scadă pensiile, salariile şi să introducă impozite pe venituri şi proprietăţi. Grecia este în al cincilea an consecutiv de recesiune iar şomajul a atins 21%. Acum doua luni, băncile şi creditorii internaţionali au şters 130 de miliarde de dolari din datoria Greciei, fiind cea mai mare operaţie de acest fel din istorie.

In aceste condiţii, liderul conservatorilor propune sau o alianţa a partidelor de dreapta sau o alianţă cu socialiştii din PASOK, dar şi cu partidul democratic de stînga. Conservatorii şi PASOK sunt in favoarea măsurilor de austeritate şi a rămînerii ţării în zona euro, dar ele nu au împreună suficiente mandate pentru a guverna. Partidul Democratic de stînga a obţinut peste 6 procente şi 19 locuri în parlament. Împreună cu el, conservatorii si PASOK ar putea obţine votul de investitură.

Nu numai creditorii internaţionali şi pieţele financiare sunt foarte îngrijorate de evoluţiile din Grecia, dar şi oamenii de rînd. AP citează declaraţiile proprietarei unei cafenele din Atena, care în ultimii doi ani şi-a redus personalul cu o treime, de la 30 de angajaţi la 20. „Afacerile merg din ce în ce mai prost şi mai prost, chiar dacă produsele noastre sunt foarte bune şi deosebite. Dar oamenii nu şi le mai pot permite. Pur si simplu, nu mai au bani”, declara Klea Vakifli agenţiei Associated Press.