Ce efect va avea declaraţia preşedintelui american asupra electoratului indecis, în alegerile prezidenţiale din noiembrie?
Pentru prima dată, un preşedinte american s-a declarat, în nume personal, pentru căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Desigur, cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, majoritatea comentatorilor americani se întreabă dacă declaraţia l-ar putea costa pe Barack Obama realegerea, în noiembrie? Şi de ce a făcut declaraţia acum? Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:
Interviul acordat de Barack Obama postului naţional de televiziune ABC a făcut senzaţie:
„La un moment dat, - a declarat preşedintele, - am ajuns la concluzia că personal este important să spun ce cred şi anume că persoanele de acelaşi sex ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească”.
Dar Obama a ţinut să precizeze că fiecare stat trebuie să aibă în continuare libertatea de a decide singur dacă legalizează sau nu aceste legături.
Your browser doesn’t support HTML5
Cu această declaraţie, constată agenţiile de presă, Obama a ieşit din ambiguitatea care părea până acum să-l ferească de o dezbatere aprinsă şi potenţial periculoasă, politic. Spre bucuria liberalilor din partidul democrat.
Ar putea fi însă o mişcare greşită, electoral, mai ales în statele care sânt greu de cucerit. De exemplul Carolina de Sud, un stat pe care Obama l-a câştigat acum patru ani cu o diferenţă de numai un procent. Marţi, 61 la sută din alegători au votat pentru un amendament care interzice legalizarea relaţiilor dintre persoanele de acelaşi sex.
La fel, unii analişti cred că Obama ar putea pierde acum sprijinul hispanicilor credincioşi şi al afro-americanilor, un electorat care în 2008 a jucat un rol important în victoria sa.
Cum era de aşteptat, cercurile conservatoare au reacţionat imediat, critic. Tony Perkins de la Consiliul pentru cercetarea familiilor atrage atenţia că 10 din cele 16 state indecise între democraţi şi republicani au adoptat deja legi care interzic căsătoriile gay.
Un consilier al preşedintelui a mărturisit că echipa electorală a lui Obama nu are încă o idee, ce efect va avea declaraţia preşedintelui.
Dennis Goldford, profesor de ştiinţe politice la universitatea Drake din Iowa crede însă că Obama a calculat bine riscurile. Goldford declară agenţiei AFP că democraţii în general sprijină drepturi egale pentru minorităţile sexuale, iar cei care se opun, nu ar vota oricum pentru Obama in noiembrie. Întrebarea este ce efect va avea declaraţia preşedintelui asupra electoratului indecis?
O sursă apropiată Casei Albe arată că poziţia americanilor în problema drepturilor pentru gay se schimbă mai repede decât s-ar crede. Potrivit unui sondaj comandat de Washington Post, în 2006, numai 36 la sută din americani erau pentru legalizarea legăturilor între persoanele de acelaşi sex. Acum, procentul a crescut la 52 la sută.
Rămâne întrebarea de ce acum? Iar răspunsul cel mai la îndemână este că Obama a fost „împins din spate” de vicepreşedintele Joe Binden, care recent, într-un interviu cu postul de televiziune NBC, declara că, personal, nu are nici o obiecţie împotriva căsătoriilor gay. Un membru al campaniei electorale democrate a ţinut însă să precizeze că Obama era oricum decis să facă o declaraţie tranşantă pe această temă încă înainte de Convenţia Naţională Democrată din septembrie.